• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Koľko ľudí šíri COVID-19 a nemá príznaky? Odhalili čísla

  • 10:37 13.09.2020
  • Svet
Koľko ľudí šíri COVID-19 a nemá príznaky? Odhalili čísla

Prekvapujúce množstvo ľudí s COVID-19 nevykazuje žiadne príznaky.

Prekvapivo veľký počet pacientov infikovaných novým koronavírusom nemá vôbec žiadne príznaky ochorenia COVID-19. Analýza verejne dostupných dát výskumníkov zo Scripps Research ukázala, že takmer 45 percent ľudí prenášajúcich SARS-CoV-2 je bez príznakov.

Asymptomatická osoba nevykazuje žiadne príznaky infekcie, ale je schopná prenášať vírus na ostatných dlhšie ako dva týždne. Veľmi vysoké percento asymptomatických prípadov s najväčšou pravdepodobnosťou hralo kľúčovú úlohu v počiatočných štádiách pandémie tým, že chorobu šírili rýchlo a potichu.

Výskum publikovaný vo vedeckom žurnále Annals of Internal Medicine preto poukazuje na potrebu rozsiahleho testovania a sledovania kontaktov, aby sa znížilo šírenie COVID-19 v populácii.

Eric Topol, riaditeľ Scripps Research Translational Institute, uviedol:

"Vďaka tichému šíreniu vírusu je jeho kontrola ešte náročnejšia. Naša štúdia skutočne zdôrazňuje dôležitosť testovania. Je zrejmé, že pri tak veľkom množstve asymptomatických ľudí musíme použiť veľmi širokú sieť, inak sa nám vírus nepodarí zachytiť.“

Profesor Topol a jeho kolega zhromaždili údaje zo 16 štúdií po celom svete. Údaje zahŕňajú okrem iných aj cestujúcich na výletných lodiach, klientov domovov sociálnych služieb či väzňov.

Prvý autor štúdie Daniel Oran uviedol:

"Prakticky všetci mali spoločné to, že veľmi veľká časť infikovaných osôb nemala žiadne príznaky. Z viac ako 3 000 väzňov v štyroch štátoch, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, bol tento počet astronomický: 96 percent asymptomatických.“

Keď tím skontroloval zhromaždené informácie, všimol si, že asymptomatickí ľudia môžu vírus šíriť po dlhšiu dobu, ktorá môže trvať dlhšie ako 14 dní.

Vírusová záťaž je množstvo vírusu prítomného u infikovanej osoby a všeobecne vyššia vírusová záťaž vedie k horším dôsledkom. Štúdia zistila, že vírusová záťaž SARS-CoV-2 u asymptomatických osôb bola na rovnakej úrovni ako u symptomatických pacientov. Preto mali jedinci bez príznakov rovnakú schopnosť prenášať vírus ako ľudia, ktorí boli očividne chorí.

Je však dôležité poznamenať, že aj keď ľudia nemajú príznaky, neznamená to, že u nich nedošlo k žiadnej ujme. Napríklad CT snímky u asymptomatických pacientov z výletnej lode Diamond Princess ukazujú subklinické abnormality v pľúcach. Je to pravdepodobne dôsledok vplyvu infekcie SARS-CoV-2 na funkciu pľúc napriek tomu, že sa neprejavil okamžite.

Autori však pripúšťajú, že je ťažké rozlíšiť medzi predsymptomatickými a asymptomatickými pacientmi, pretože dlhodobé údaje a opakované testovanie nám chýbajú. Predsymptomatické osoby boli infikované vírusom a skôr či neskôr sa u nich nakoniec prejavia príznaky. Zatiaľ čo u asymptomatickej osoby sa prejavia iba tiché príznaky infekcie COVID-19. Daniel Oran dodal:

"Náš odhad 40 až 45 percent bezpríznakových znamená, že ak sa, nanešťastie, infikujete, pravdepodobnosť, že budete mať príznaky je takmer ako hod mincou."

Zdroj: Info.sk, TM, scripps.edu, acpjournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.