Priveľa ryže vám škodí, tento druh môže mať fatálne následky

Problematická je jedna zložka v ryži, ktorá má za následok kardiovaskulárne ochorenia.
Ryža patrí medzi základné potraviny, ktoré sa objavujú na stoloch miliárd ľudí po celom svete. No podľa vedcov nám priveľa ryže môže uškodiť. Nová štúdia odhaľuje, že ryža obsahuje nízku hladinu arzénu, ktorá súvisí s 50 000 úmrtiami ročne, ktorým by sa dalo predísť.
Skupina vedcov z University of Manchester a University of Salford publikovala štúdiu v časopise Science of Total Environment, v ktorej skúmali vzťah medzi spotrebou ryže v Anglicku a Walese a kardiovaskulárnymi chorobami.
Na vine je arzén
Štúdia zistila súvislosť medzi konzumáciou aj nízkych hladín arzénu počas dlhého obdobia a rozvojom rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb.
Profesor David Polya z University of Manchester o ich štúdii povedal, že má veľa obmedzení, “ale je to relatívne lacný spôsob, ako zistiť, či existuje reálna súvislosť medzi zvýšenou spotrebou ryže s obsahom anorganického arzénu a zvýšeným rizikom srdcovo-cievneho ochorenia."
Výskum naznačuje, že 25% ľudí s najvyššou spotrebou ryže v Anglicku a vo Walese môže mať o 6% vyššie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v dôsledku „expozície anorganickému arzénu“ v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumujú najmenej ryže. Na potvrdenie výsledkov však budú potrebné ďalšie štúdie.
Hnedá ryža má vyšší obsah arzénu
Viac ako tri miliardy ľudí na celom svete sa spoliehajú na ryžu ako na hlavný zdroj potravy. Ryža má množstvo zdravotných výhod, napríklad vysoký obsah vlákniny.
Vedci navrhli, že milovníci ryže by mali znižovať svoje riziko chorôb tým, že budú jesť viac druhov ryže, ako je napríklad basmati. Zároveň by však mali obmedziť konzumáciu hnedej ryže, o ktorej je známe, že obsahuje vyššie hladiny anorganického arzénu.
Ľudia by tiež mali zaistiť rozmanitosť svojich jedál, aby konzumovali vyvážené množstvo rôznych druhov potravín a dopriali si tak všetky potrebné živiny.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.