Kôpor: Zdravotné účinky, skladovanie, vedľajšie účinky a ako ho v kuchyni využiť

Kôpor sa vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov už niekoľko stáročí využíva vo východnej medicíne a ajurvéde. Na Slovensku hrá nezameniteľnú rolu vo viacerých klasických receptoch.
Kôpor voňavý je nenáročná bylina s charakteristickou arómou. Patrí do čeľade mrkvovitých rastlín a pochádza z oblasti Stredomoria a južného Ruska – dnes sa však pestuje vo väčšine sveta.
Kôpor sa často pridáva do šalátov a polievok, alebo sa využíva ako ozdoba. Mnohí ľudia ho radi začleňujú do svojej kuchyne vďaka množstvu zdravotných benefitov, ktoré ponúka.
Ako pomáha so zdravím
Kôpor je bohatým zdrojom vitamínu A, ktorý pomáha udržiavať zdravie zraku, pokožky, imunitného systému a podporuje rast a zdravie rozmnožovacích orgánov. Okrem toho obsahuje vitamín C, ktorý je dôležitý pri ochrane organizmu pred zápalom.
V kôpre nájdete aj vlákninu, kyselinu listovú, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri zdravej reprodukcii DNA, vápnik, riboflavín, ktorý podporuje správne fungovanie a rozvoj buniek, mangán a železo.
Kôpor už dlhé roky slúži aj ako pomôcka pri tradičnej ázijskej liečbe a ajurvéde. Jeho konzumácia dokáže pomôcť aj s týmito zdravotnými ťažkosťami:
- poruchy tráviaceho traktu
- strata chuti do jedla
- ochorenia obličiek
- nadúvanie
- horúčka a prechladnutie
- kašeľ
- zápal priedušiek
- infekčné ochorenia
- problémy s pečeňou a so žlčníkom
- poruchy močových ciest
- hemoroidy
- kŕče
- neuropatia
- obličková kolika
- dysúria
- genitálne bradavice
- menštruačné bolesti
- nespavosť a spánkové poruchy
Niektoré výskumy naznačujú, že kôpor je nápomocný pri liečbe cukrovky a vysokej hladiny cholesterolu. Podľa niektorých je kôpor účinný aj v boji proti metabolickému syndrómu, no túto teóriu sa zatiaľ nepodarilo vedecky dokázať.
Príprava a skladovanie
Foto: Wiktory/Shutterstock.com
Kôpor môžete nájsť vo väčšine supermarketov a na trhoch po celý rok. Ak nakupujete čerstvý kôpor, siahnite po sýtozelených čerstvo odrezaných a rozvetvených lístkoch. Čerstvý kôpor doma zabaľte do papierovej utierky a mikroténového vrecka a uložte do chladničky. Ideálne ho spotrebujte do 2-3 dní.
Kôpor môžete kúpiť aj v sušenej forme, nájdete ho v regáloch s koreninami.
Kôpor má sviežu zemistú chuť , ktorú odborníci prirovnávajú ku kombinácii feniklu, anízu a zeleru. Kôpor sa najčastejšie používa pri príprave jedál z vajec a rýb, často sa pridáva aj do šalátov. Môžete ho použiť aj pri príprave nátierok.
Klasikou v slovenskej kuchyni je kyslá kôprová polievka alebo prívarok, v ktorých nesmie chýbať kôpor, zemiaky, smotana, niekedy aj biela fazuľa.
Kto by ho nemal jesť
Konzumácia kôpru sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú, no v ojedinelých prípadoch môže vyvolať alergickú reakciu, zvracanie hnačku, svrbenie úst, podráždenie jazyka a opuch hrdla. V prípade, že ste alergickí na mrkvu, dá sa predpokladať, že k alergickej reakcii u vás dôjde aj pri konzumácii kôpru.
Kôpor by sa na liečebné účely nemal využívať počas tehotenstva a dojčenia. Aplikácia kôpru na pokožku môže vyvolať podráždenie a pitie kôprovej šťavy vyvoláva zvýšenú citlivosť na slnko.
Cukrovkári, ktorí užívajú lieky s obsahom lítia, a ľudia, ktorých v priebehu dvoch týždňov čaká operačný zákrok, by sa pred konzumáciou kôpru mali poradiť so svojím lekárom.
Najčastejšie otázky o kôpre
- Dá sa zamraziť?
Tak, ako väčšina bylín, aj kôpor môžete zamraziť, hoci jeho textúru to môže mierne zmeniť. Kuchári pri zmrazovaní najprv opláchnu a usušia čerstvý kôpor, potom ho uložia do mrazničky asi na hodinu, následne ho vyberú, vložia do vzduchotesného vrecka a vložia späť do mrazničky. Takto zamrazený kôpor najdlhšie vydrží v pôvodnom stave.
- Čím sa dá nahradiť?
Ak pripravujete recept s kôprom, no nemáte ho k dispozícii alebo ho nechcete použiť, môžete namiesto toho vyskúšať palinu alebo fenikel. Namiesto čerstvého kôpru môžete tiež siahnuť po sušenom variante, s ktorým to ale nepreháňajte – jeho chuť je v tejto forme totiž výraznejšia.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.