• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.4.2020Meniny má Zoltán
Bratislava

Toto musia jesť tehotné ženy, aby zvýšili inteligenciu dieťaťa

  • 18:11 22.03.2020
  • Bratislava
Toto musia jesť tehotné ženy, aby zvýšili inteligenciu dieťaťa

Detský mozog je mimoriadne citlivý už v maternici a počas prvého roku života.

Nový výskum publikovaný v časopise PLOS ONE ukázal, že konzumácia väčšieho množstva ovocia počas tehotenstva zvyšuje kognitívne schopnosti detí.

Štúdia sa inšpirovala predchádzajúcim zistením, že matky, ktoré jedia viac ovocia, majú múdrejšie deti, ktorých intelekt bol meraný počas prvého roka života.

Ďalšia štúdia publikovaná v časopise European Journal of Epidemiology zistila, že deti kŕmené zdravšou stravou od útleho veku majú vyššie IQ.

Deti, ktoré boli dojčené a neskôr dostávali veľa ovocia, zeleniny a iných zdravých potravín, mali IQ až o dva body vyššie vo veku 8 rokov.

Mozog detí je obzvlášť citlivý počas vývoja v maternici a počas prvých rokov života.

Konzumácia nezdravého jedla u detí bola spojená s nižšími hodnotami IQ, keď dosiahnu vek 8 rokov.

Ako potvrdil výskum publikovaný v časopise Journal of Epidemiology and Community Health, strava s nízkym obsahom cukrov, tukov a spracovaných potravín v mladom veku môže zvýšiť inteligenciu.

Claire Scavuzzová, spoluautorka novej štúdie, uviedla:

„Naše zistenia replikovali to, čo sa zistilo u ľudí a vínnych mušiek. Kontrolovaným izolovaným spôsobom sme dokázali potvrdiť úlohu prenatálneho vystavenia ovocia pri kognitívnom vývoji novorodencov. Považujeme to za obzvlášť cenné informácie pre tehotné matky, pretože to ponúka nefarmakologický, dietetický zásah na podporu rozvoja mozgu dojčiat.“

Posledná štúdia sa uskutočnila na potkanoch. Výsledky ukázali, že tehotné potkany kŕmené ovocnou šťavou mali potomkov s lepšími pamäťovými schopnosťami.

Prvá autorka štúdie Rachel Ward-Flanaganová uviedla:

„Naše výsledky ukazujú, že existuje výrazný kognitívny prínos pre potomkov matiek, ktoré počas tehotenstva prijímajú viac ovocia. Myšlienka, že výživa môže mať vplyv aj na duševné zdravie a kogníciu, začala získavať pozornosť len nedávno. Ľudia chcú mať možnosť dať svojim deťom najlepší možný štart do života a podľa našich zistení sa zdá, že strava obohatená o ovocie je možným spôsobom. “

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: info.sk, TM, journals.plos.org, springer.com, jech.bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pre bábätká môže byť nosenie rúšok nebezpečné, varujú lekári

Pre bábätká môže byť nosenie rúšok nebezpečné, varujú lekári

VČERA - 17:41Zdravie

Malým bábätkám nie je vhodné na ochranu pred novým koronavírusom dávať na tvár rúška, upozorňujú na to lekári.

Tieto druhy liekov nezhoršujú priebeh a prognózu COVID-19

Tieto druhy liekov nezhoršujú priebeh a prognózu COVID-19

19:37 05.04.2020Zdravie

Na sociálnych sieťach kolujú desiatky príspevkov o nebezpečenstve užívania niektorých liekov počas pandémie nového koronavírusu. Existujú však silné pochybenia, ktoré ich vyvracajú.

Aj ľudia s miernymi príznakmi COVID-19 predstavujú hrozbu. Takto dlho sú nákazliví

Aj ľudia s miernymi príznakmi COVID-19 predstavujú hrozbu. Takto dlho sú nákazliví

18:30 05.04.2020Zdravie

Pacienti s ochorením COVID-19 môžu byť nákazliví ešte dlho po zotavení.

Ľudia s týmito ochoreniami sú pri COVID-19 vystavení najväčšiemu riziku

Ľudia s týmito ochoreniami sú pri COVID-19 vystavení najväčšiemu riziku

20:13 04.04.2020Zdravie

Pokiaľ ide o hospitalizáciu kvôli ochoreniu COVID-19, táto skupina ľudí je vystavená najväčšiemu riziku.

Tváre sa dotýkate aj 16-krát za hodinu. Takto sa to odnaučíte

Tváre sa dotýkate aj 16-krát za hodinu. Takto sa to odnaučíte

19:37 04.04.2020Zdravie

Dotýkanie sa tváre môže významne zvýšiť riziko infekcie vírusmi.