• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
22°Bratislava

Čoraz viac domácich miláčikov umiera kvôli tomuto výrobku v domácosti

  • 7:22 08.03.2020
  • Svet
Čoraz viac domácich miláčikov umiera kvôli tomuto výrobku v domácosti

Predmet, ktorý sa nachádza v domácnostiach mnohých z nás, môže mať na svedomí smrť vášho domáceho miláčika.

Krátkosť dychu, vyrážky, či dokonca zlyhanie pečene – všetky tieto následky podľa veterinárov treba zohľadniť pri používaní esenciálnych olejov. Tie môžu byť v niektorých prípadoch pre vášho domáceho miláčika dokonca smrteľné.

„V poslednom čase sa stretávam s narastajúcim počtom prípadov,“ hovorí veterinárka Carly Foxová, ktorá pracuje v newyorskej klinike. „S podobnou záležitosťou sa stretávame raz za niekoľko mesiacov.“

Téma sa na verejnosti dostala do popredia po tom, ako anonymná prispievateľka na diskusnom fóre Reddit zverejnila príspevok, v ktorom ostatných varovala pred smrteľnými následkami esenciálneho oleja pre domáce zvieratá.

Diskutujúca vlastní mačku Marie, ktorá sa doma nadýchala toxických výparov esenciálneho oleja cez difuzér. Keď sa po troch hodinách so zapnutým difuzérom vrátila domov, našla mačku v stave, ktorý sa sotva odlišoval od jej posledných chvíľ. Zviera takmer nedýchalo a nedokázalo sa ani pohnúť. „Bolo to také desivé a hrozné! Mala som strašný pocit viny.“

Majiteľka rýchlo zaviezla mačku do veterinárnej ambulancie, kde ju pripojili na infúziu aj umelé dýchanie. Na olejové výpary doplatila aj pečeň zvieraťa.

Z príspevku nie je jasné, či Marie prežila, ale jej majiteľka dala jasne najavo túto vec: „Nadobro s nimi končím (s esenciálnymi olejmi), so všetkými,“ napísala. Autorka príspevku je presvedčená o tom, že jej mačka sa mohla dostať blízko k esenciálnemu oleju, alebo časť z neho dokonca skonzumovať. V domácnosti má odložených 18 fľaštičiek s rôznymi olejmi.

Podľa Foxovej môže vdýchnutie oleja „spôsobiť značné poškodenie pľúc“ a v najhoršom prípade môže dôjsť k „zastaveniu dýchania“. Medzi ďalšie negatívne následky patria popáleniny dýchacích ciest, kašeľ a slzenie očí a nosa.

Fyzický kontakt s olejom môže u zvierat vyvolať chemické popáleniny a dermatitídu. Po prehltnutí jeho časti zas môže dôjsť k zvracaniu, hnačke, odpadávaniu a zlyhaniu pečene.

Všetky uvedené príznaky sú hrozbou najmä pre mačky. Väčšia esenciálnych olejov obsahuje aj fenol, ktorý je pre ne veľmi jedovatý. Mnohí ľudia pritom nevedia, že aj niektoré dekorácie obsahujú esenciálne oleje – napríklad potpourri. „Ľudia si to vykladajú na ozdobu a ich zvieratá sa s tým hrajú,“ hovorí Foxová.

Na snímke potpourri - vonná ozdoba zo zmesi sušených kvetov a ovocia; Foto: Eliza Birg/Shutterstock.com

Esenciálne oleje nie sú jediným výrobkom v domácnosti, ktorý môže ohroziť zdravie vašich zvieratiek. Rovnako nebezpečné sú aj soľné lampy. „Ak by ju oblizlo vaše zviera, mohlo by mu to veľmi uškodiť a spôsobiť intoxikáciu soľou,“ ktorá podľa Foxovej môže viesť ku „kóme, záchvatu alebo smrti.“

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com, reddit.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sedemnásobný víťaz v lotérii neverí na náhody. Tieto tipy mu pomohli

Sedemnásobný víťaz v lotérii neverí na náhody. Tieto tipy mu pomohli

DNES - 12:08Zaujímavosti

Ako vyhrať v lotérii? Podľa sedemnásobného víťaza nejde len o šťastie alebo náhodu. Tieto tipy mu pomohli.

Ako zabrániť priliepaniu mäsa na gril? Olej na mriežku nepatrí, spravte radšej toto

Ako zabrániť priliepaniu mäsa na gril? Olej na mriežku nepatrí, spravte radšej toto

DNES - 7:07Zaujímavosti

Natieranie mriežky na grile vám nemusí priniesť výsledok, po akom túžite. Takto sa efektívnejšie vyhnete priliepaniu jedla.

Chyba na semaforoch, ktorá vás oberá o palivo

Chyba na semaforoch, ktorá vás oberá o palivo

VČERA - 21:09Zaujímavosti

Najčastejšou chybou pri státí na svetelnej križovatke u motoristov nie je chod motora na voľnobeh. Tento zvyk vás oberá o palivo ešte viac.

Foto: Ako vyzerá larva pod mikroskopom? Táto fotka vydesila internet

Foto: Ako vyzerá larva pod mikroskopom? Táto fotka vydesila internet

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Larvy hmyzu pre mnohých nie sú príjemné na pohľad ani voľným okom. Ich výzor pod mikroskopom vás však ešte viac vydesí.

Pozor na to, kam kladiete jogurt. Táto chyba pri skladovaní mu škodí

Pozor na to, kam kladiete jogurt. Táto chyba pri skladovaní mu škodí

VČERA - 12:37Zaujímavosti

Vo väčšine chladničiek sa nájde rýchly a pohodlný jogurt. Takéto skladovanie mu však škodí.