• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

7 vecí, kvôli ktorým vás vaša mačka tajne nenávidí

  • 20:24 09.08.2018
  • Svet
7 vecí, kvôli ktorým vás vaša mačka tajne nenávidí

Ak nechcete, aby na vás mačka každý deň hádzala nenávistné pohľady, určite viac neopakujte jednu z týchto chýb, ktoré ju vytáčajú do nepríčetnosti.

Väčšinu času sú mačky tiché a príjemné spoločníčky. Rady sa dajú pohladkať, zahrajú sa s vami, alebo vám inak spríjemnia deň. Na druhej strane existujú veci, ktoré naše malé kamarátky jednoducho neobľubujú. Aj keď vám to nemusia dať zreteľne najavo, týmto 7 veciam sa v ich prítomnosti radšej vyhnite.

1. Keď mačku držíte ako malé dieťa

Niektoré mačky si rady ľahnú do vášho lona, alebo sa nechajú pomaznať, keď sa majiteľ po dlhom dni vráti domov. Žiadna z nich ale nemá rada, keď ju nad zem zdvihnete ako batoľa.

Bez dostatočnej opory rúk sa mačky vo vzduchu cítia neisto, a nechcú nič iné, len vrátiť sa späť na zem. Ak sa takéhoto spôsobu držania mačky nechcete vzdať, nikdy ju tak nedržte viac ako niekoľko sekúnd. Mačka väčšinou sama dá najavo, kedy má dosť.

2. Keď ju neustále fotíte

Niektoré mačky síce vyzerajú fotogenicky, ale podobne ako ľudia, ani ony si neprajú celodennú pozornosť šošovky na vašom fotoaparáte alebo mobile. Najhoršia vec, ktorú môžete mačke urobiť, je nalákať ju na jedlo alebo hračku, odfotiť, a odísť. Keď už sa vám odvďačí pekným záberom, aspoň sa s ňou chvíľu pohrajte.

3. Keď s ňou udržujete očný kontakt

Celá komunikácia u mačiek prebieha prostredníctvom očí. Oči mačkám pomáhajú upevniť svoju dominantnú pozíciu. Ak budete prví, kto odvráti oči, vašej mačke to dodá pocit nadradenosti a sily. Ak sa do jej očí budete pozerať pridlho, začne vás považovať doslova za nepriateľa.

Pohľad do očí mačky nemusí byť vždy nepriateľský. Ak si všimnete, že pri pohľade na vás žmurkla, pravdepodobne tým dáva najavo, že sa pri vás cíti bezpečne a považuje vás za priateľa.

4. Keď na ňu mňaukáte

Mačky mňaukajú vtedy, keď chcú komunikovať s človekom, nie s inou mačkou. Nečakajú pritom, že ich zvuk napodobníme. Mačky chcú mňaukaním upútať našu pozornosť, či už je to preto, že sú hladné, chcú sa hrať alebo vyprázdniť záchod.

Opätovným mňaukaním síce získate pozornosť svojho domáceho miláčika, ale mačka nikdy nevie, prečo to robíte alebo čo sa jej snažíte povedať. Ak ju nechcete zbytočne dostať do pomykova, mňaukanie na ňu neskúšajte.

5. Keď na nej skúšate módne výstrelky

Ak vás neodláka jej násilné protestovanie, možno na vás zaúčinkuje vedecky potvrdený fakt, že mačky sa jednoducho nerady obliekajú do oblečenia pre zvieratá.

Mačky neznášajú ten pocit, keď sa im niečo trie o srsť – nie len preto, že vedia žiť aj bez toho, ale tiež z toho dôvodu, že ich oblečenie obmedzuje v pohybe. Ak už z nejakého dôvodu musíte mačku navliecť do roztomilých kostýmčekov, presvedčte sa o tom, že jej to nijakým spôsobom nebráni v pohybe a vyprázdňovaní.

6. Keď ju kŕmite mliekom

Áno, čítate správne. Väčšina mačiek má laktózovú intoleranciu, takže teória o tom, že milujú mlieko, je skutočne len mýtus. Mlieko u väčšiny mačiek vyvolá nepohodlie a žalúdočné problémy do 8 – 12 hodín od jeho konzumácie. Aj keď ho mačky vypijú, narobí im to viac škody ako úžitku.

7. Keď ju vystavíte zmene

Nový druh jedla, výlet autom, sťahovanie, návšteva – pre mačku ide o stresujúce záležitosti, ktoré spadajú do kategórie zmena. Ak chcete mačku lepšie pripraviť na zmenu, pristupujte k nej pomaly.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, cattime.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.