• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
21°Bratislava

8 znakov toho, že ste vyrástli v toxickej rodine

  • 19:37 07.03.2020
  • Bratislava
8 znakov toho, že ste vyrástli v toxickej rodine

Nesprávna výchova dieťaťa, pri ktorej sa stáva obeťou psychického alebo fyzického týrania, zanecháva stopy aj v dospelosti. Týchto 8 znakov vám napovie, že zrejme pochádzate z toxickej rodiny.

Výbuchy zlosti, úzkosť, skrývanie pocitov a nízke sebavedomie – niektoré deti, žiaľ, tieto negatívne vlastnosti dedia po rodičoch. Na vine ale nie je len genetika.

Ak dieťa vyrastie s egoistickými a nevšímavými rodičmi, je pravdepodobné, že to bude mať rozsiahly vplyv aj na jeho život v dospelosti. Pomocou týchto znakov aj vy môžete zistiť, či pochádzate z toxickej rodiny.

1. Bojíte sa, že vami niekto manipuluje

V toxických rodinách bežne stretnete člena alebo členov, ktorí manipulujú inými rodinnými príslušníkmi. K tomuto správaniu dochádza denne a z pohľadu obete ho možno označiť za emocionálne týranie.

V prípade, že dochádza k manipulovaniu dieťaťa, do života dospelých zvyčajne vstúpi ako nedôverčivý človek neschopný vytvárať a udržať si vzťahy. Manipulácia zo strany rodiny tiež vedie dieťa k vyhýbaniu sa sociálnym príležitostiam.

2. Máte ťažkosti so socializáciou a prejavovaním dôvery

Napätá atmosféra pri vyrastaní sa odzrkadľuje aj v neskoršom živote. Život v rodine, kde rodičia neposkytnú dieťaťu dostatok podpory, alebo v takej, kde má dieťa pocit, že musí dávať pozor samo o seba, neskôr preústi do ťažkostí s dôverou a otvorenosťou pred inými.

Kvôli fyzickému a psychickému týraniu človek nechápe, ako vyzerá zdravý a starostlivý vzťah. Život v toxickej rodine sa prejaví aj tak, že dieťa, ktoré vyrastie, od ostatných neustále očakáva prejavy zlosti a nepochopenia, alebo ich naopak využíva alebo viní za vlastné ťažkosti.

3. Neviete sa zmieriť s neúspechom

Deti, ktoré vyrástli v toxickom prostredí, môžu mať pocit, že nikdy nie sú dosť dobré, alebo že za nič nestoja. Keďže nároky rodičov boli vždy extrémne a neraz ich obviňovali z toho, že neboli schopní ich dosiahnuť, títo ľudia majú problém so sebavedomím. Aj malá chyba ich preto dokáže vyviesť z miery a spôsobiť buď výbuch hnevu alebo pocit zlyhania.

4. Máte problém s vlastnou identitou

Pozitívne podporovanie zo strany rodiny je pre psychické zdravie kľúčové. Je rovnako dôležité ako pocit, že niekam patríte a že vás majú radi. V prípade týrania dieťaťa zo strany rodiča sa dieťa stretáva s problémami s určením vlastnej identity a sebavedomím. Následkom toho vznikajú psychické poruchy, ako úzkosť a depresia.

5. Ste na seba prehnane kritickí

Nízke sebavedomie dieťaťa, ktoré vzniká v dôsledku zlej výchovy, vedie k myšlienkam o tom, že dieťa je hlúpe, zbytočné a nezaslúži si nič lepšie. Všetko, čo človek robí, sprevádza kritika samého seba, váhanie a negatívne myšlienky.

Človek napokon prijme fakt, že je horší ako ostatní, a preto mentálne trpí. Situáciu sa mu nijako nedarí zmeniť, pretože na to nemá dostatok podpory zo strany okolia.

6. Emócie kladiete na posledné miesto

Rodičia verbálne alebo fyzicky týraného dieťaťa zanedbávajú jeho pocity. Takéto deti sa preto rýchlo naučia skrývať bolesť, zúfalstvo a hnev. Vo vzťahoch v budúcnosti tiež môžu uprednostňovať pocity druhých pred vlastnými.

Potláčanie vlastných pocitov má takisto dopad na vlastnú identitu. Ľudia, ktorí sa takto správajú, ťažko chápu, kto vlastne sú, ako sa cítia a čo chcú v živote dosiahnuť. Pri presadzovaní vlastných hodnôt často zlyhávajú, v čom zohráva úlohu aj nerozhodnosť a uzavretosť.

7. Stále sa cítite ako nesamostatné dieťa

Toxickí rodičia sú aj takí, ktorí nikdy neuznajú samostatnosť svojho dospelého dieťaťa. Neustále kontrolujú, čo robí, dávajú mu príkazy, a ak sa stretnú s odporom, tvária sa urazene, aby u potomka vyvolali pocit viny.

Ak dieťa nemôže rozhodovať samé za seba, nemá súkromie a necíti sa nezávisle, zanechá to nepríjemné prejavy na jeho psychike. Takéto správanie zo strany rodiny vytvára zárodky úzkosti a averzie k spoločnosti.

8. Trápi vás úzkosť

Deti, ktoré pochádzajú z toxických rodín, sa často stretávajú s diagnózou úzkostnej poruchy. Tá vzniká ako následok rodinnej nestability, mentálneho a fyzického zanedbávania a nedostatku bezpečnosti.

Ľudia, ktorým diagnostikujú úzkosť, majú ťažkosti so sústredením a môžu sa stretnúť s pocitom podráždenia, nepokoja, obáv a napätia.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

DNES - 12:46Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

VČERA - 20:55Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

VČERA - 20:08Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.

Nevidiaceho vyhodili z reštaurácie, nevyzeral vraj slepo

Nevidiaceho vyhodili z reštaurácie, nevyzeral vraj slepo

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Reštaurácii sa nepozdával sprievodný pes pri nevidiacom, hoci bez neho by sa mladík nezaobišiel.

Ako vyhnať muchy z domácnosti? Stavte na týchto 5 izbových kvetov

Ako vyhnať muchy z domácnosti? Stavte na týchto 5 izbových kvetov

VČERA - 18:53Zaujímavosti

Zadovážte si do domova ozdoby, ktoré vám nielen dodajú sviežosť a vôňu, ale aj odoženú muchy a iný nepríjemný hmyz.