• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
16°Bratislava

Pravidelná bolesť hlavy: Toto sú príčiny popoludňajších bolestí hlavy a ako ich zastaviť

  • 17:58 15.02.2020
  • Bratislava
Pravidelná bolesť hlavy: Toto sú príčiny popoludňajších bolestí hlavy a ako ich zastaviť

Ak vás pravidelne zasiahne bolesť hlavy v popoludňajších hodinách, je dôležité nájsť jej príčinu.

Ľudia, ktorí pravidelne pociťujú bolesti hlavy popoludní, môžu doobeda robiť niečo, čo následne spôsobuje bolesti hlavy o niekoľko hodín neskôr. Je preto dôležité poznať najčastejšie príčiny popoludňajších bolestí hlavy, aby sme im dokázali predísť a liečiť ich.

1. Dehydratácia

Bolesti hlavy z dehydratácie sa môžu objaviť, ak osoba doobeda nepije dostatok vody, nedá si prestávku na obed alebo vypije veľké množstvo kávy, ale nie vody. Medzi ďalšie príznaky dehydratácie patrí:

  • sucho v ústach, na perách a v krku
  • tmavý moč alebo zriedkavé močenie
  • závraty
  • podráždenosť

2. Svalové napätie

Najbežnejším typom bolesti hlavy sú tenzné bolesti, ku ktorým dochádza, keď sú svaly na krku, ramenách alebo čeľustiach napäté, čo spôsobuje bolesť, ktorá vyžaruje do hlavy. Tenzné bolesti majú tendenciu sa pomaly zhoršovať, Tento typ bolesti hlavy si môžete všimnúť po tom, čo strávte niekoľko hodín v aute, pri počítači alebo v nepohodlnej polohe.

Masáž napätých svalov môže buď bolesti zmierňovať alebo zhoršovať. Môže vám pomôcť strečing hlavy, krku a ramien alebo časté prestávky pri práci s počítačom a precvičovanie hlbokého dýchania.

3. Migréna

Migréna je typ neurologickej bolesti hlavy. Zmeny v nervových dráhach, neurotransmiteroch a iných chemických látkach v mozgu môžu vyvolať migrénu. Niektorí ľudia majú pri migréne poruchy zraku, citlivosť na svetlo a nezvyčajné pocity v tele, nevoľnosť a môžu zvracať.

Migréna sa môže vyskytnúť kedykoľvek počas dňa. Niektoré pachy, zvuky alebo jedlo môžu u niektorých jednotlivcov vyvolať migrénu. Ľudia, ktorí trpia migrénami každý deň v rovnakom čase, by mali zaznamenávať svoje príznaky a činnosti, aby pomohli identifikovať potenciálne spúšťače.

4. Kofeín

Kofeín môže byť pre niektorých ľudí zdrojom bolestí hlavy. Môže tiež prispievať k dehydratácii a z nej vyplývajúcej bolesti hlavy. Niektorí ľudia však po prijatí kofeínu pociťujú úľavu, najmä ak sú zvyknutí ho prijímať pravidelne. Keď títo ľudia vynechajú svoju rannú alebo poobednú kávu, telo im dá vedieť, že nedostalo obvyklú dávku kofeínu.

5. Hlad

Niektorí ľudia majú bolesti hlavy z hladu v dôsledku poklesu hladiny cukru v krvi. K tomu sa pridružujú príznaky ako únava a závraty. Najviac citliví sú diabetici, pretože niektoré lieky na cukrovku môžu spôsobiť pokles hladiny cukru v krvi medzi jedlami.

6. Alkohol

Ľudia, ktorí popoludní vypijú alkoholický nápoj, si môžu všimnúť, že čoskoro sa u nich objaví bolesť hlavy. Ľudia, ktorí majú klastrovú bolesť hlavy - druh intenzívnej bolesti hlavy, ktorá zvyčajne postihuje predok hlavy - môžu po požití alkoholu pociťovať bolesť.

Ohrozené sú najmä osoby závislé na alkohole, ktoré pri snahe skoncovať s alkoholom pociťujú bolesti hlavy celé dni alebo týždne potom, ako telo prechádza odvykaním. Ľudia, ktorí zvyčajne popíjajú popoludní, môžu zistiť, že bolesť je horšia okolo tejto dennej doby, keď telo očakáva, že dostane dávku alkoholu.

7. Vysoký krvný tlak

Nebezpečne vysoký krvný tlak 180/120 mm Hg alebo vyšší môže spôsobiť bolesť hlavy. Pri bolestiach spôsobených krvným tlakom sa nemusia objaviť ďalšie príznaky, alebo môže človek vidieť škvrny pred očami, má začervenanú pokožku alebo závraty.

Pri bolestiach z nebezpečne vysokého krvného tlaku na úrovni 180/120 mm Hg alebo viac by ste vždy mali volať záchrannú zdravotnú službu. Vysoký tlak je obzvlášť nebezpečný pre tehotné ženy.

8. Problémy so zrakom

Neliečené problémy so zrakom, únava očí z dlhodobej práci na počítači a problémy so svalmi tváre alebo krku môžu spôsobiť bolesti hlavy z očí.

Očné bolesti hlavy sú menej časté a spôsobujú bolesť v prednej časti hlavy. Osoba sa môže cítiť vyčerpaná alebo si všimnúť, že bolesť sa zhoršuje, keď trávi niekoľko hodín pri počítači.

Nosenie okuliarov alebo kontaktných šošoviek predpísaných lekárom často pomáha pri týchto bolestiach hlavy. Pomáhajú tiež očné cviky, časté prestávky pri práci alebo nosenie špeciálnych okuliarov, ktoré znižujú namáhanie očí z modrého svetla.

9. Alergie

Alergie môžu spôsobiť bolestivý tlak v hlave alebo tvári. Medzi ďalšie príznaky alergie patrí:

  • kýchanie
  • únava
  • svrbenie očí
  • pocit ako pri chrípke

Problémy nastupujú vždy, keď osoba príde do kontaktu s alergénom. Bolesť hlavy sa preto môže vyskytnúť po popoludňajšej prechádzke vonku alebo po stretnutí, počas ktorého niekto mal na sebe ťažký parfum.

Kedy bolesť hlavy vyžaduje okamžitý lekársky zásah

Bolesti hlavy sa vyskytujú v dôsledku vážnych zdravotných problémov, ako je napríklad mozgová porážka alebo aneuryzma. Na rozdiel od iných typov bolesti hlavy však nemajú tendenciu odchádzať a a vracať sa. Lekára by ste mali volať v týchto prípadoch:

  • zmeny videnia alebo bolesti v oku
  • intenzívna bolesť hlavy, ktorá sa výrazne líši od bežného pocitu bolesti
  • bolesť hlavy, ktorá je závažná, objaví sa náhle a nezlepšuje sa
  • problémy s pamäťou
  • strata vedomia
  • náhly praskajúci zvuk v hlave
  • zmätenosť
  • bolesť hlavy po dopravnej nehode alebo úraze hlavy
  • veľmi stuhnutý krk s príznakmi infekcie, ako je vysoká horúčka alebo bolesť svalov

Zdroj: Info.sk, TM, columbianeurology.org, heart.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

VČERA - 21:23Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

VČERA - 20:35Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.

Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

18:55 11.05.2024Zdravie

Pravidelné používanie smartfónu na nás zanecháva fyzické príznaky. Nejde len o zhoršený zrak, následky pociťujú aj prsty na rukách.

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

20:22 10.05.2024Zdravie

Štúdie ukázali, že po transplantácii došlo u ľudí k zvláštnym zmenám.

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

21:44 08.05.2024Zdravie

Ide o prekvapivo častý príznak, ktorý si však mnohí nespájajú s infarktom.