• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

8 hriechov, ktorých sa dopúšťame na mokrých vlasoch

  • 19:03 21.11.2019
  • Bratislava
8 hriechov, ktorých sa dopúšťame na mokrých vlasoch

Každá žena túži po zdravých, hustých a lesklých vlasoch. V dosiahnutí tohto cieľa nám ale často bránia zvyky, ktoré vykonávame, kým sú vlasy ešte mokré.

Vlasy sú najkrehkejšie vtedy, keď sú mokré. To znamená, že starostlivosť o vlhké a mokré vlasy by mala byť raz taká opatrná ako starostlivosť o suché kadere.

Vlasy sú najnáchylnejšie na lámanie práve vtedy, keď sú mokré. Najväčší pozor na ne by si mali dávať ľudia, ktorí si ich nechali zosvetliť alebo majú melír.

V momente, keď si namočíte vlasy, sa oslabujú vodíkové spojenia medzi bielkovinami, ktoré sa nachádzajú v každom vlase. Vlasy sú tak náchylnejšie na poškodenie pri ťahaní, ohýbaní alebo šúchaní.

Akékoľvek natiahnutie mokrého vlasu znamená zmenu vlasovej kutikuly (slúži ako ochrana keratínových bielkovín, ktoré sa vo vlase nachádzajú), následkom čoho vlasy vyzerajú zničene.

Aby ste sa vyhli najhoršiemu scenáru poškodenia vlasov, mali by ste sa vyhnúť častým chybám, ktorých sa možno dopúšťate, keď sú mokré.

1. Nerozčesávanie

Vlasy by ste si mali poriadne rozčesať predtým, ako si ich umyjete. Týmto spôsobom znížite riziko lámania a zamotania vlasov pri umývaní.

2. Stará kefa

Zdroj foto: Martyshkin Uladzimir/Shutterstock.com

Niektoré ženy s hustými a nepoddajnými vlasmi sa nezaobídu bez rozčesania zamotaných vlasov po ich umytí. Na tento účel je však nutné použiť kefu s jemnými štetinami, ktorá na vlasy nevyvíja tlak. K vlasom sú vo všeobecnosti najšetrnejšie kefy s diviačími štetinami.

3. Agresívne česanie

Ak sa vám kefa zasekne v mokrých vlasoch, za žiadnych okolností ju neťahajte. Vlasy by sme mali česať od končekov smerom ku korienkom a mali by sme postupovať po malých sekciách.

Pri česaní vlhkých vlasov pomáha aplikácia kondicionéru bez oplachovania alebo prípravku na lepšie rozčesanie.

4. Intenzívne utieranie

Na usušenie mokrých vlasov by ste nemali používať bežnú osušku. Na tento účel vám najlepšie poslúži napríklad staré bavlnené tričko alebo uterák určený na vlasy.

Dôležité je aj správne zaobchádzanie s mokrými vlasmi. Určite by ste ich nemali šúchať o seba alebo o uterák – lepšie urobíte, keď ich jemne postláčate uterákom alebo tričkom a počkáte, kým z nich neunikne všetka voda.

5. Používanie horúcich prostriedkov

Zdroj foto: Denis OREA/Shutterstock.com

Kým vlasy nie sú celkom vysušené, na žehličku alebo kulmu by ste mali celkom zabudnúť. Voda, ktorá sa na vlase nachádza, sa vplyvom tepla uvarí a poškodí tak vlas.

6.Česanie do copu alebo vrkoča

Povrch vlasu sa pri sušení zmenšuje – to znamená, že ak si mokré vlasy vyčešete do copu alebo akéhokoľvek iného účesu s použitím gumičky, vlas sa pri schnutí môže zlomiť v mieste, kde je stiahnutý gumkou.

Ak vám mokré vlasy zavadzajú, jemne ich zopnite sponkou.

7. Fénovanie

Zdroj foto: VGstockstudio/Shutterstock.com

Fénovanie samozrejme slúži na rýchlejšie vyschnutie vlasov, ale vôbec si nepomôžete, ak s ním začnete, kým sú celkom mokré.

Mokré vlasy by sme najprv mali vysušiť uterákom a chvíľu počkať. Až pri vlhkých vlasoch môžeme vytiahnuť fén. V tomto prípade neriskujete poškodenie vlasu, ale používanie fénu na vlhké, a nie mokré vlasy, vám dodá väčší objem.

8. Turban

Ženy, ktoré si svoje dlhé vlasy po umytí viažu uterákom do takzvaného turbanu, riskujú, že im skôr začne ustupovať vlasová línia na vrchu čela. Opäť platí, že vlhké vlasy sú najkrehkejšie, a preto najrýchlejšie reagujú na ťahanie dozadu.

Namiesto turbana vlasy nechajte prirodzene padať na plecia a jemne ich utrite uterákom alebo tričkom.

Zdroj: Info.sk, DP, realsimple.com, headandshoulders.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.