Soľ a krvný tlak: Toto chutné jedlo dokáže zmierniť negatívny účinok soli

Existuje potravina, ktorá môže zvrátiť poškodenie krvných ciev spôsobené stravou s vysokým obsahom sodíka.
Štúdia zistila, že konzumácia mliečnych výrobkov, ako je syr, môže zmierniť škody na tele napáchané vysokým príjmom soli. Konzumácia syra pomáha chrániť krvné cievy pred poškodením slanými potravinami v dôsledku vysokého množstva antioxidantov, ktoré syr obsahuje.
Strava s vysokým obsahom soli zvyšuje oxidačný stres, ktorý predstavuje nerovnováhu medzi antioxidantmi a voľnými radikálmi v tele. To má za následok vaskulárnu dysfunkciu, ktorá spôsobuje vysoký krvný tlak a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition skúmala skupinu zdravých dospelých bez citlivosti na soľ, ktorí boli nefajčiari a neužívali žiadne lieky. Citlivosť na soľ z hľadiska krvného tlaku znamená náhly alebo okamžitý nárast krvného tlaku po jedle s vysokým obsahom soli.
Keď účastníkom štúdie podávali stravu s 5,5 g sodíka za deň, pociťovali stuhnutosť, zúženie tepien a dysfunkciu krvných ciev. Negatívny účinok stravy s vysokým obsahom sodíka sa však odstránil, keď jedli štyri porcie syra - čo zodpovedá 170 g syra denne.
Predchádzajúce štúdie preukázali súvislosť medzi mliečnymi výrobkami, ako sú syry s vysokým obsahom sodíka a zlepšením zdravia srdca. Profesorka Lacy Alexanderová, spoluautorka štúdie, vysvetlila:
„Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí každý deň konzumujú odporúčaný počet porcií mliečnych výrobkov, majú zvyčajne nízky krvný tlak a všeobecne lepšie kardiovaskulárne zdravie. Chceli sme sa bližšie pozrieť na tieto súvislosti a preskúmať niektoré z presných mechanizmov, ktorými môže syr, mliečny výrobok, ovplyvniť zdravie srdca.”
Sodík je minerál nevyhnutný pre ľudské telo, ale vysoký príjem sodíka môže spôsobiť vysoký krvný tlak, ktorý zvyšuje riziko srdcových chorôb, infarktu a mozgovej príhody.
Podľa American Heart Association je ideálne množstvo dennej spotreby sodíka 1,5 g (alebo 3,75 g soli), no nie viac ako 2,3 g sodíka (alebo 5,75 g soli) za deň.
Prvá autorka štúdie Billie Alba uviedla:
„Aj keď existuje veľký tlak na zníženie obsahu sodíka v strave, pre mnoho ľudí je to náročné. Alternatívnou stratégiou na zníženie kardiovaskulárneho rizika a zlepšenie zdravia ciev bez toho, aby sa nevyhnutne znížil celkový obsah sodíka, by mohlo byť začlenenie viacerých mliečnych výrobkov, napríklad syrov, do stravy.“

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.