Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

Niektoré náhle zmeny v stravovacích návykoch môžu byť prvotným príznakom smrteľnej diagnózy.
Rakovina žalúdka väčšinou vzniká pri napadnutí buniek, ktoré v žalúdku produkujú hlien. Keďže sa väčšina príznakov tohto druhu zhubného ochorenia podobá na príznaky iných ochorení, rakovinu často diagnostikujú až v neskorších štádiách.
Rakovina žalúdka sa prejavuje niekoľkými príznakmi, hoci nie o všetkých sa hovorí často. Medzi tie najprehliadanejšie patria v tomto prípade aj zmeny stravovacích návykov. Tie sa môžu prejaviť týmito spôsobmi:
- Rýchly pocit sýtosti počas jedenia
- Nafukovanie po jedení
- Ťažkosti s prehĺtaním (dysfágia)
Ťažkosti s prehĺtaním môžu mať rôzne podoby. Niektorí ľudia napríklad nedokážu prehltnúť len niektoré jedlá a tekutiny, iným sa nedá prehltnúť vôbec nič.
Pri ťažkostiach s prehĺtaním môžeme hovoriť o rade ďalších príznakov:
- Kašľanie alebo dusenie sa počas jedenia
- Spätný chod jedla zo žalúdka do úst alebo nosa
- Pocit zaseknutého jedla v ústach alebo hrdle
- Nezastaviteľné slinenie
- Neschopnosť riadne požuť jedlo
- Mľaskavé, „mokré“ zvuky počas jedenia alebo pitia
- Bolesť alebo pálivý pocit pri prehĺtaní
Medzi ďalšie bežné príznaky rakoviny žalúdka zaraďujeme aj pretrvávajúcu zápchu, zastavené vetry a časté grganie, pálenie záhy, nevoľnosť, bolesť v oblasti žalúdka a zvracanie, pri ktorom dochádza aj k zvracaniu krvi.
Rizikové faktory rakoviny žalúdka
Presná príčina vzniku rakoviny žalúdka dodnes nie je známa, pomáhajú jej ale niektoré rizikové faktory.
Riziko rakoviny napríklad zvyšuje aj strava bohatá na soľ a bez obsahu ovocia a zeleniny. Riziko rastie aj pri častej konzumácii spracovaných jedál a údených jedál.
K ďalším rizikovým faktorom patria aj tieto:
- Pohlavie – rakovina žalúdka sa častejšie vyskytuje u mužov
- Vek – 95 percentám pacientom s rakovinou žalúdka diagnostikovali ochorenie po dovŕšení 50 rokov
- Helicobacter pylori – infekcia vyvolaná touto baktériou dokáže po čase zvýšiť riziko vzniku rakoviny
- Fajčenie – čím dlhšie a viac fajčíte, tým vyššie je u vás riziko vzniku rakoviny
- Obezita
- Ochorenia žalúdka – napríklad dlhotrvajúci reflux
- Rodinná anamnéza

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.