• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

6 tajomstiev o vašom aute, ktoré poznajú len experti

  • 19:41 22.07.2019
  • Bratislava
6 tajomstiev o vašom aute, ktoré poznajú len experti

Tieto triky poznajú mnohí experti, no len neradi sa o ne delia.

Či už vlastníte auto celé roky, alebo ste sa len prednedávnom naučili šoférovať, existuje veľa vecí, ktoré o svojom aute neviete. Mnohí odborníci dokonca vedia vyvrátiť aj tvrdenia, o ktorých ste si doteraz mysleli, že sú pravdivé. Častokrát robíme rôzne úkony pri údržbe auta zle alebo zbytočne. Tu je niekoľko trikov od expertov, ktoré potrebujete vedieť.

1. Autobatéria nemusí byť zlá, treba sa zbaviť korózie

Ak sa vám zdá, že máte problémy s batériou auta, ako prvé vám často napadne, že už je možno stará a je potrebné ju vymeniť. Problémom však môže byť skorodované napájanie batérie. Mnohí experti používajú trik s kolou, kedy namočia skorodované časti do koly. Môže to byť lacnejšie a jednoduchšie riešenie namiesto dobíjania batérie. Ak ju však skutočne potrebujete vymeniť, uistite sa, že ide o novú batériu, pretože časom sa môže degradovať.

2. Skontrolujte, či na brzdových doštičkách nie je hrdza

Keď počujete škrípanie pri brzdení, váš prvý inštinkt vám hovorí, že by ste ich mali vymeniť. Za normálnych okolností je však vhodné najprv brzdy ošetriť kvôli hrdzi, ktorá sa dá ľahko odstrániť. Vo všeobecnosti nie je potrebné vymeniť brzdové doštičky, až kým sa neopotrebujú na 90%.

3. Buďte opatrní pri bezplatných kontrolách.

Keď vám mechanik povie, čo vaše auto potrebuje a čo nie, pravdepodobne nechcete spochybňovať názor profesionála. Bohužiaľ, existujú mechanici, ktorí sa viac zaoberajú vymýšľaním nových problémov, ktoré stoja veľa peňazí. Dávajte si preto pozor na ponuky bezplatných kontrol a všímajte si v servise tieto znaky.

Ak vám niekto tvrdí, že súčiastka musí byť nahradená novou, dôveryhodný mechanik vám ju ukáže a vysvetlí, prečo ju nemožno opraviť. Problém môže byť aj v komunikácii. Dávajte si pozor na mechanikov, ktorí tvrdia, že problémy sú príliš komplikované na to, aby vám ich vysvetlili.

Vždy sa snažte získať druhý názor a pamätajte, že keď máte zlý pocit z mechanika, vždy môžete auto odtiahnuť do iného servisu získať iný názor.

4. Nežiadajte pneuservis, aby vám vystriedal pneumatiky na kolesách

Foto: Dusan Petkovic/Shutterstock.com

Niektorí ľudia si myslia, že striedanie predných pneumatík za zadné a naopak prispieva k ich rovnomernému opotrebeniu. Mnohí odborníci však neveria, že to skutočne pneumatikám pomáha a pri opotrebení je potrebné ich vymeniť každopádne. Ak už však trváte na vystriedaní pneumatík, označte si ich kriedou, aby ste sa ubezpečili, že vám ich skutočne v pneuservise zamenili.

5. Pravdepodobne nepotrebujete špeciálne aditíva

Automechanici vám môžu ponúknuť určité aditíva do vášho motora, benzínovej nádrže alebo prevodovky, aby sa zlepšil výkon vášho vozidla. V skutočnosti však už vaše auto dostáva špeciálne prísady z benzínu a motorového oleja. Najpodstatnejšie je zapamätať si, že potrebujete pravidelne meniť olej a kontrolovať hladiny kvapalín.

6. Vzdelávanie pomáha zlepšiť váš zážitok z jazdy

Vyhlášku o prevádzke vozidiel v cestnej premávke ste naposledy videli pri skúškach na vodičský preukaz a už si nepamätáte, čo všetky značky znamenajú? Potom je čas si oprášiť vedomosti. Na internete existuje mnoho testov, vďaka ktorým sa znovu naučíte pravidlá cestnej premávky. Ak ste dlhšie nejadzili, neváhajte si dohodnúť rekondičnú jazdu v autoškole. Ak by všetci vodiči ovládali pravidlá, na cestách by mohlo byť omnoho menej nehôd. Prispejte preto k prevencii a sami buďte lepšie informovaní a ohľaduplní na cestách.

Zdroj: Info.sk, TM, itstillruns.com, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V roku 2024 by sa malo na svete predať 17 miliónov elektrických áut

V roku 2024 by sa malo na svete predať 17 miliónov elektrických áut

10:47 23.04.2024Auto

Predaj elektrických áut v roku 2024 výrazne vzrastie aj napriek zložitým podmienkam na niektorých trhoch.

Tesla znížila ceny na viacerých kľúčových trhoch

Tesla znížila ceny na viacerých kľúčových trhoch

11:03 22.04.2024Auto

Americký výrobca elektrických áut počas uplynulého víkendu znížil ceny na viacerých dôležitých trhoch vrátane Číny a Nemecka.

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

10:57 15.04.2024Auto

Americký výrobca elektromobilov Tesla sa údajne pripravuje na prepustenie až 20 % pracovnej sily.

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

10:08 13.04.2024Auto

Slovensko výrazne zaostáva v rebríčku podielu nových registrácií elektromobilov.

Japonským automobilkám sa v USA darilo, predaj Toyoty vzrástol o pätinu

Japonským automobilkám sa v USA darilo, predaj Toyoty vzrástol o pätinu

13:49 03.04.2024Auto

Japonským automobilkám sa na začiatku tohto roka na americkom trhu darilo.