Diabetes: Dokáže syr kontrolovať krvný cukor?

Nové zistenia ukazujú, že syr má prekvapivý vplyv na krvný cukor.
Syr je pochúťka známa pre jej obsah tuku a soli a preto je predmetom diskusie, či je vhodná pre diabetikov, alebo či celkovo ide o zdravú potravinu. Nedávna štúdia sa zaoberala problematikou konzumácie syru u cukrovkárov a jej výsledky prekvapivo ukázali, že bežný aj nízkotučný syr zvyšuje citlivosť na inzulín u prediabetických potkanov.
Syr zlepšuje citlivosť na inzulín
Catherine Chanová, profesorka na University of Alberta v kanadskom Edmontone a jej spolupracovníci skúmali, ako sa prediabetické potkany správajú na strave s pravidelným príjmom syru v porovnaní s príjmom nízkotučného syru.
Tím vedcov kŕmil potkany stravou s vysokým obsahom tuku počas 4 týždňov, aby boli prediabetické. Potom do stravy niektorých potkanov pridali buď nízkotučný alebo obyčajný syr Cheddar počas ďalších 10 týždňov. Potkany v kontrolnej skupine dostávali stravu s nízkym obsahom tuku počas celej štúdie.
Po 10 týždňoch sa nepreukázali žiadne rozdiely v hladinách glukózy v krvi nalačno alebo inzulínu nalačno. Keď tím vedcov testoval, ako dobre boli zvieratá schopné regulovať hladinu cukru v krvi po injekcii inzulínu, potkany, ktoré dostávali syr a stravu s vysokým obsahom tuku, mali podobné výsledky ako pri nízkotučnej diéte. Výsledky sa však významne líšili od výsledkov u potkanov na strave s vysokým obsahom tuku.
Chanová vysvetlila výsledky v tlačovej správe:
„Syr úplne nenormalizoval účinky inzulínu, ale výrazne ich zlepšil. A nezáležalo na tom, či ide o nízkotučné alebo bežné syry.“
Keď však tím použil iný test, orálny glukózový tolerančný test (oGGT), ktorý meria hladiny cukru v krvi pred a po vysokej dávke glukózy, nezistili žiadny rozdiel v spôsobe, akým zvieratá reagovali.
To ukazuje, že v modeli prediabetického potkana použitého v štúdii boli všetky potkany schopné vyrovnať sa s nárastom cukru v krvi rovnakým spôsobom, bez ohľadu na to, či boli na diéte s nízkym obsahom tuku, diéte s vysokým obsahom tuku alebo jedli syr.
Nízkotučný verzus normálny syr
Chenová a tím pokračovali v sledovaní množstva metabolitov v krvi zvierat. Zistili, že niekoľko fosfolipidov vykazuje podobné profily u potkanov konzumujúcich syr a potkanov so stravou s nízkym obsahom tuku, zatiaľ čo hladiny u potkanov s vysokým obsahom tuku boli odlišné.
Fosfolipidy sú nevyhnutné na udržanie zdravej bunkovej funkcie a vedci spojili zmeny v normálnych hladinách fosfolipidov s inzulínovou rezistenciou a diabetom. Chanová v príspevku uviedla, že "citlivosť na inzulín u potkanov sa zlepšila syrom nezávisle od jeho obsahu tuku".
Chanová však zostáva kritická voči syru s nízkym obsahom tuku:
"Ľudia buď nejedia žiadne syry alebo jedia syr s normálnym obsahom tuku a cítia sa previnilo. Syr má veľa živín a ak ho odstránite z vašej stravy, čím ho nahradíte? V súčasnosti to môže byť mätúce, keď nám hovoria, aby sme zredukovali tuk v našej strave. Táto štúdia pomáha poskytnúť odôvodnenie pre ďalšie štúdie na ľuďoch, takže výskumníci môžu v konečnom dôsledku robiť racionálnejšie rozhodnutia o stravovacích odporúčaniach, ktoré dávame ľuďom."

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.