Tieto zdanlivo zdravé nápoje zvyšujú riziko rakoviny

Nápoje, ktoré pijú milióny ľudí na celom svete, prispievajú k vzniku rakoviny.
Vedci už dlhší čas spájajú sladké nápoje so širokým spektrom zdravotných rizík. Nová pozorovacia štúdia z Francúzska však zistila súvislosť medzi konzumáciou sladkých nápojov vrátane zdanlivo zdravých 100% ovocných štiav a rizikom rakoviny.
Vedecký tím pod vedením Eloia Chazelasa skúmal spojenie medzi príjmom sladkých nápojov a rôznymi formami rakoviny u 101 257 dospelých dospelých vo veku 42 rokov. Sladké nápoje, ktoré skúmali, zahŕňali sýtené ochutené nápoje, sirupy, ovocné nápoje, 100% ovocné šťavy bez pridaného cukru, sladké mliečne nápoje, športové nápoje a energetické nápoje.
Pomocou online dotazníkov o potravinách výskumníci zhodnotili spotrebu 3 300 rôznych druhov potravín a nápojov. Okrem toho klinické pozorovanie účastníkov pokračovalo ďalších 9 rokov. Počas tejto doby sa výskumníci zaoberali rizikom karcinómu prsníka, prostaty a kolorektálneho karcinómu.
Chazelas a kolegovia vylúčili ďalšie faktory, vrátane veku, pohlavia, vzdelania, dedičného rizika rakoviny a faktorov životného štýlu - ako je fajčenie a cvičenie.
O 22% vyššie riziko rakoviny prsníka, o 18% vyššie všeobecné riziko rakoviny
Počas sledovaného obdobia sa u 2 193 ľudí objavila rakovina, pričom diagnostikovaní pacienti mali priemerní vek 59 rokov. Z analýzy vyplynulo, že pri dennom náraste príjmu sladkých nápojov o 100 mililitrov sa celkové riziko rakoviny zvýšilo o 18% a riziko rakoviny prsníka sa zvýšilo o 22%.
Keď výskumníci samostatne analyzovali 100% ovocné šťavy, tiež našli zvýšené riziko celkovej rakoviny a rakoviny prsníka. Štúdia však nenašla spojenie s kolorektálnym karcinómom alebo rakovinou prostaty.
Naproti tomu diétne nápoje nezvyšovali riziko rakoviny. Vedci to vysvetľujú tak, že ľudia, ktorí uviedli konzumáciu diétnych nápojov, ich pili vo veľmi malých množstvách, takže tento výsledok navrhujú interpretovať s opatrnosťou.
Autori štúdie však pripomínajú, že ich zistenia nemusia platiť pre všeobecnú populáciu, pretože skúmaná vzorka nie je reprezentatívna pre širšiu populáciu. Ako uvádzajú, najväčšie zastúpenie v skúmanej vzorke mali ženy "so zdravým správaním a vyššou úrovňou sociálno-profesijnej a vzdelanostnej úrovne ako všeobecná francúzska populácia, čo mohlo to viesť k nižšiemu výskytu rakoviny v porovnaní s odhadmi populácie.”
Autori si myslia, že sladké nápoje môžu zvýšiť riziko rakoviny, pretože cukor ovplyvňuje viscerálny tuk, krvný cukor a zápalové markery - všetky faktory, ktoré predchádzajúce štúdie spojili s vyšším rizikom rakoviny.
Vedci konštatujú:
"Tieto údaje podporujú relevantnosť existujúcich výživových odporúčaní na obmedzenie konzumácie sladkých nápojov vrátane 100% ovocnej šťavy, ako aj politických opatrení, ako sú napríklad daňové a marketingové obmedzenia zamerané na sladké nápoje, ktoré by mohli potenciálne prispieť k zníženiu výskytu rakoviny."

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.