• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Speváčka Naďa Urbánková oslávi 80. narodeniny

  • 14:00 30.06.2019
  • Bratislava
 Speváčka Naďa Urbánková oslávi 80. narodeniny

Známa česká speváčka a herečka Naďa Urbánková oslavuje 80. narodeniny. Nadežda Balabánová, tak znie jej rodné meno, sa narodila 30. júna 1939 v Novej Pake v okrese Jičín.

Spievala odmala, chcela hrať na nejakom hudobnom nástroji, tak sa na základnej škole učila hru na husliach. Mamička našla jedinú školu s maturitou, bola ňou Stredná zdravotná škola v Trutnove, ktorú ukončila v roku 1957 ako diplomovaná sestra. Dva roky pracovala v nemocnici v Josefove, tu začala chodiť do miestneho ochotníckeho divadla. V roku 1959 dostala hereckú príležitosť vo Východočeskom divadle v Pardubiciach. Tam sa zoznámila s prvým manželom Karlom Urbánkom, s ktorým neskôr odišla do Prahy. Tu začala ako moderátorka a popritom aj speváčka v Armádnom umeleckom súbore. Spevácku príležitosť jej dal hudobný skladateľ Luboš Fischer, odtiaľ prešla do Štátneho súboru piesní a tancov.

V roku 1964 ju režisér Ján Roháč angažoval do filmu Kdyby tisíc klarinetů. Zároveň v roku 1964 nastúpila do hudobného divadla Semafor. Jej prvým hitom v Semafore bola pesnička Drahý můj s Jiřím Grossmanom, neskôr pieseň Závidím. Úspešnú éru v Semafore sprevádzal aj jej originálny imidž v podobe veľkých okuliarov. Jiří Suchý, ktorý videl, že nosí okuliare a pri skúškach v divadle ich dáva dole, jej poradil, aby ich nosila stále, že bude jedinou speváčkou, ktorá si trúfne na javisko v okuliaroch.

V roku 1969 začala Urbánkovej dlhodobá a úspešná spolupráca s Country Beatom Jiřího Brabce. Spolu účinkovali aj v americkom Nashville, centre americkej aj svetovej country hudby. Jej popularita rástla, za rok 1972 vyhrala prvýkrát anketu Zlatý slávik v kategórii speváčok. Prvá bola aj za roky 1973, 1974, 1975 a 1976, zdobí ju teda päť zlatých slávikov. V roku 1974 vychádza jej prvá LP platňa 24 hodín s Naďou Urbánkovou, v roku 1979 vyšla druhá LP platňa Naďa a v roku 1995 aj prvá výberovka 20x Naďa Urbánková.

V roku 1990 sa vydala do Švajčiarska. Manželstvo ani podnikanie jej nevyšlo a po veľkých problémoch v osobnom živote sa v roku 2002 vrátila na českú hudobnú scénu. Pred desiatimi rokmi jej diagnostikovali rakovinu prsníka, boj s chorobou sa jej podarilo zvládnuť. Neľahký život sprevádzali tri manželstvá, ktoré vždy skončili rozvodmi, jej dcérou je speváčka a herečka Jana Fabiánová. V súčasnosti spolupracuje so skupinou Bokomara. V súčasnosti žije v Želive na Pelhřimovsku a moderuje v Českom rozhlase Vysočina.

Urbánkovej spevácku dráhu dokumentuje skoro dvadsiatka vydaných albumov a kompilácií. V novembri 2007 vydala so skupinou Bokomara album Pouť na Želiv. V apríli 2009 vyšla jej hitová kompilácia v edícii Pop galerie. K životnému jubileu vydal Supraphon výpravný bilančný trojalbum Naďa Urbánková Zlatá kolekce. Výber zostavil textár Mirek Černý a ponúka 71 originálnych nahrávok z celej Urbánkovej hudobnej dráhy.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

DNES - 6:42Zaujímavosti

Je držiteľkou viacerých ocenení a diváci s obľubou sledujú jej stvárnenie postáv či už vo filmoch, seriáloch, ako aj v divadle.

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Zabráňte priliepaniu ryže k hrncu pri varení. Táto tajná prísada vám pomôže.

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

21:07 15.05.2024Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

8:46 15.05.2024Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.