• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
24°Bratislava

Toto by ste mali vedieť o surových vajciach

  • 19:29 26.06.2019
  • Bratislava
Toto by ste mali vedieť o surových vajciach

Je konzumácia surových vajec skutočne bezpečná? Tu sú možné rizika použitia tepelne neupravených vajec.

Niektoré recepty, napríklad na dressingy, si vyžadujú použitie surových vajec a mnohí ľudia jedia surové vajcia pre ich výživové vlastnosti. Avšak konzumácia surových vajec nemusí byť bezpečná. Niektoré sliepky nesú vo svojich reprodukčných orgánoch baktérie Salmonella typhimurium a Salmonella enteritidis.

Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú kontamináciu kuracích vajec salmonelou patria:

  • množstvo chovanej hydiny
  • vek hydiny
  • úrovne stresu vtákov
  • ich strava
  • očkovanie
  • hygiena a čistota prostredia chovu

Kto je ohrozený infekciou?

Ľudia, ktorí konzumujú surové alebo nedovarené vajcia, môžu dostať infekciu baktériou Salmonella, ktorú lekári nazývajú aj salmonelóza. Príznaky infekcie Salmonella sa vyskytujú v priebehu 12 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.

Príznaky salmonelózy sú:

  • hnačka
  • horúčka
  • kŕče v bruchu
  • zvracanie

Dojčatá, deti, staršie osoby a tehotné ženy sú vystavené vyššiemu riziku nákazy Salmonellou. Ľudia s oslabeným imunitným systémom sú tiež vystavení vyššiemu riziku vzniku chorôb prenášaných potravinami. Jedinci s diabetom, rakovinou, HIV alebo AIDS, alebo tí, ktorí majú transplantované orgány, by sa mali vyhnúť konzumácii nespracovaných surových vajec.

Okrem obáv o bezpečnosť potravín, konzumácia akýchkoľvek surových vaječných bielkov narúša schopnosť tela absorbovať biotín. Biotín hrá rozhodujúcu úlohu pri metabolizme tukov a sacharidov a jeho nedostatok môže zhoršiť funkciu inzulínu, čo môže zhoršiť hladiny cukru v krvi.

Ako bezpečne pripravovať vajcia

Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť bezpečne pripraviť vajcia:

  • Aby ste predišli ochoreniu, kupujte chladené vajcia a skladujte ich v chladničke pri teplote nižšej ako 4 ° Celzia.
  • Ak je škrupina prasknutá alebo znečistená, vajce nepoužívajte.
  • Je nevyhnutné, aby si ľudia pred a po manipulácii so surovými vajcami umyli ruky, riad a kuchynské dosky teplou mydlovou vodou.
  • Skontrolujte kartón, v ktorom sú vajcia predávané, či nejavý známky vytečených vajec.

Tipy na varenie vajec:

  • Vždy varte bielka dôkladne a uistite sa, že žĺtky sú pevné.
  • Pri pečených jedlách v rúre by sa mali ľudia uistiť, že pečú vajcia pri teplote aspoň 70 ° Celzia.
  • Pri výrobe domácej zmrzliny a vaječného koňaku jemne zohrejte zmes na aspoň 70 ° Celzia.
Zdroj: info.sk, TM, fsis.usda.gov, health.gov, fda.gov, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.