• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
26°Bratislava

Ako vplývajú strukoviny na chudnutie

  • 18:54 09.05.2019
  • Bratislava
Ako vplývajú strukoviny na chudnutie

Štúdia skúmala účinky strukovín na chudnutie.

Strukoviny u mnohých ľudí spôsobujú nadúvanie, čím zvyšujú obvod pása, no ako ukázal výskum publikovaný v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition, strukoviny môžu z dlhodobého hľadiska pomôcť v chudnutí. Ako ukázali výsledky, fazuľa, hrášok, šošovica a cícer sú ideálne potraviny na chudnutie.

Účastníkom štúdie sa podarilo stratiť hmotnosť len pridaním jednej dennej porcie týchto potravín aj bez iných zmien životného štýlu a stravovania. Inými slovami, neznížili svoj príjem kalórií, nevynechávali jedlo ani si nezaznamenávali, čo jedli.

Účastníkom štúdie stačilo pridať asi tri štvrtiny šálky týchto strukovín k tomu, čo bežne každý deň jedli. Strukoviny sú tak efektívne pri znižovaní hmotnosti, pretože ako ukázali štúdie, zvyšujú pocit sýtosti o 31%.

Medzi ďalšie strukoviny vhodné na chudnutie patrí:

  • fazuľa šarlátová
  • biela fazuľa
  • bôb
  • červená fazuľa
  • fazuľa maslová

Doktor Russell de Souza, ktorý viedol kanadskú štúdiu, uviedol:

„Napriek ich známym zdravotným prínosom len 13 percent Kanaďanov denne konzumuje strukoviny a väčšina z nich nezje celú porciu. Takže pre väčšinu z nás je tu priestor na to, aby sme do našej stravy zahrnuli strukoviny a uvedomili sme si potenciálny prínos pri udržiavaní hmotnosti.”

Výskum analyzoval výsledky 21 samostatných klinických štúdií. Tie spoločne ukázali, že ľuďom sa so strukovinami podarilo schudnúť aj bez diéty. Strukoviny majú nízky glykemický index, preto telu trvá dlhšie, kým ich rozloží. Vďaka tomu pomáhajú udržiavať dlhší pocit sýtosti. Ako uviedol de Souza:

„Táto nová štúdia dobre zapadá do našej predchádzajúcej práce, ktorá zistila, že strukoviny zvýšili pocit sýtosti o 31%, čo môže viesť k nižšiemu príjmu potravy.“

Medzi ďalšie výhody konzumácie strukovín patrí znižovanie hladiny zlého cholesterolu v tele o približne 5 percent a celkové zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

De Souza uviedol:

"Hoci bol úbytok hmotnosti malý, naše zistenia naznačujú, že jednoduché zaradenie strukovín do vašej stravy vám môže pomôcť stratiť hmotnosť, a myslíme si, že je hlavne dôležitejšie, že ju nenaberiete naspäť po schudnutí."

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.