• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

5 potravín, ktoré znižujú krvný tlak

  • 19:52 25.03.2019
  • Bratislava
5 potravín, ktoré znižujú krvný tlak

Vysoký krvný tlak trápi stále viac pacientov. Našťastie, existujú spôsoby, ako ho znížiť stravou.

Špenát, fazuľa, banány, avokádo a dokonca káva patria medzi potraviny, ktoré dokážu znížiť krvný tlak. Všetky totiž obsahujú draslík, ktorý spolu s nízkym sodíkom môže pomôcť znížiť hypertenziu. Účinky potravín s nízkou hladinou sodíka a vyššou hladinou draslíka potvrdil výskum publikovaný vo vedeckom časopise American Journal of Physiology – Endocrinology And Metabolism.

Približne polovica všetkých úmrtí na srdcové ochorenia a mŕtvicu je spôsobená hypertenziou. Na zníženie krvného tlaku je potrebných približne 5 gramov draslíka denne. 150g tmavej fazule vám poskytne polovicu tejto dávky.

Prvá autorka štúdie Alicia McDonoughová povedala:

„Zníženie príjmu sodíka je osvedčený spôsob znižovania krvného tlaku, ale dôkazy naznačujú, že zvyšovanie hladiny draslíka v strave môže mať rovnako významný vplyv na hypertenziu.“

Závery pochádzajú z vedeckého prieskumu súvislosti medzi príjmom sodíka a draslíka a krvným tlakom. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí prijímali viac draslíka, mali nižší krvný tlak, bez ohľadu na množstvo sodíka v svojej strave.

Spojenie medzi draslíkom, sodíkom a krvným tlakom

Telo automaticky vyrovnáva hladiny sodíka a draslíka.

Ako uviedla McDonoughová:

„Keď je draslík vysoký, obličky vylučujú viac soli a vody, čo zvyšuje vylučovanie draslíka. Konzumácia stravy s vysokým obsahom draslíka je ako užívať diuretikum.“

Slaná chuť je pre mnohých ľudí taká lákavá preto, lebo naši predkovia mali málo soli v strave. Na druhú stranu, získavali veľa draslíka, pretože ich strava bola bohatá na ovocie, korienky, zeleninu a fazuľu. Moderné spracované potraviny však obsahujú vysoké množstvo soli na uspokojenie našich túžob.

McDonoughová povedala:

„Ak budete jesť typickú západnú stravu, príjem sodíka je vysoký a príjem draslíka je nízky. To významne zvyšuje vaše šance na rozvoj vysokého krvného tlaku.”

Zdroj: Info.sk, TM, physiology.org, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.