• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
17°Bratislava

Trump: Tvrdý prístup USA k Číne ukončí "krádeže" pracovných miest v USA

  • 8:59 06.02.2019
  • Washington
Trump: Tvrdý prístup USA k Číne ukončí "krádeže" pracovných miest v USA

Dve najväčšie svetové ekonomiky majú už len zhruba tri týždne na dohodu o obchode.

Tvrdý prístup Washingtonu k Pekingu počas rokovaní o obchodných vzťahoch bude znamenať koniec "krádežiam" amerických pracovných miest a bohatstva. Vyhlásil to americký prezident Donald Trump vo výročnom prejave o stave Únie, ktorý v utorok predniesol v americkom Kongrese.

Trump zároveň vyzval Čínu na rozsiahle „štrukturálne“ zmeny v priemyselnej politike, na čo však podľa viacerých analytikov Čína pravdepodobne nebude ochotná pristúpiť.

Dve najväčšie svetové ekonomiky majú už len zhruba tri týždne na dohodu o obchode, inak hrozí, že Trump uvalí na veľký objem čínskeho tovaru zvýšené clá. Ekonómovia sa obávajú, že takýto vývoj by mal vážne dôsledky pre svetovú ekonomiku.

Chceme dať Číne jasne najavo, že po rokoch útokov na náš priemysel a kradnutia nášho duševného vlastníctva sa krádeže amerických pracovných miest a bohatstva skončili,“ vyhlásil Trump. Zároveň dodal, že akákoľvek dohoda s Pekingom „musí zahŕňať reálne, štrukturálne zmeny, ktoré ukončia neférové obchodné praktiky“.

Zástupcovia USA a Číny sa naposledy zišli na obchodných rokovaniach minulý týždeň. Obe strany prezentovali pokrok - čo sa však týka detailov, veľa toho nezverejnili.

Trumpovým cieľom je výrazne zredukovať vysoký obchodný deficit USA s Čínou. Od jeho nástupu do funkcie sa obchodný schodok USA zvýšil o viac než 18 percent a najmä voči Číne vzrástol na nové rekordné hodnoty.

Prezident okrem toho nanovo zopakoval, čo uviedol už niekoľkokrát, že dovozné clá, ktoré doteraz uvalil na čínsky tovar, platí samotná Čína. „Naše ministerstvo financií dostáva miliardy dolárov mesačne z krajiny, ktorá nám nikdy nezaplatila ani cent,“ povedal Trump. Podľa ekonómov však tieto clá platia v skutočnosti americkí dovozcovia, ktorí svoje zvýšené náklady často presúvajú na zákazníkov.

Trump poukázal aj na silu americkej ekonomiky, najmä na výraznú tvorbu nových pracovných miest a znižovanie nezamestnanosti. Rozpočtový úrad Kongresu však v nedávnom odhade upozornil na to, že rast americkej ekonomiky sa tento rok spomalí a k ďalšiemu spomaleniu rastu dôjde v roku 2020, pretože vplyv rozsiahlej daňovej reformy postupne vyprcháva.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

DNES - 10:24Zahraničné

Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd.

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

DNES - 8:12Zahraničné

Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

DNES - 5:40Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.

Brusel protestuje proti zákazu Eurovízie týkajúcemu sa použitia vlajky EÚ

Brusel protestuje proti zákazu Eurovízie týkajúcemu sa použitia vlajky EÚ

DNES - 4:46Zahraničné

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas požiadal Európsku vysielaciu úniu o vysvetlenie, prečo počas finále pesničkovej súťaže Eurovízie zakázala mávať vlajkou eurobloku.

USA: Odvolanie Šojgua svedčí o Putinovom zúfalstve pokračovať v invázii

USA: Odvolanie Šojgua svedčí o Putinovom zúfalstve pokračovať v invázii

DNES - 4:00Zahraničné

Spojené štáty v pondelok vyhlásili, že zmena vo vedení ruského ministerstva obrany nariadená šéfom Kremľa Vladimirom Putinom svedčí o jeho zúfalstve pokračovať v invázii na Ukrajinu.