• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
15°Bratislava

Facebook chystá veľkú novinku. Týka sa aj užívateľov Instagramu a Whatsappu

  • 20:08 29.01.2019
  • Bratislava
Facebook chystá veľkú novinku. Týka sa aj užívateľov Instagramu a Whatsappu

Výkonný riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg prezradil svoje plány so sociálnou sieťou Facebook na nadchádzajúci rok.

Užívatelia Whatsappu, facebookového Messengeru a správ na Instagrame zažijú v rokoch 2019 až 2020 veľký šok. Ako prezradil riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg, jeho cieľom bude v najbližšom roku dosiahnuť spojenie troch aplikácií slúžiacich na komunikáciu.

Zjednodušená komunikácia

Krátko po tom, ako Facebook odkúpil Instagram v roku 2012 a Whatsapp v roku 2014, Zuckerberg týmto dvom aplikáciám sľuboval istú mieru autonómie od jeho hlavného projektu, ktorým je Facebook. Každá z aplikácií nachádzala svoje využitie u rozličných druhov publika.

V poslednej dobe ste si ale mohli všimnúť, že niektoré funkcie jednej aplikácie môžete nájsť aj v ďalšej – príkladom sú príbehy na Facebooku a Instagrame. Podstata trojice aplikácií však ostala nemenná.

Tri aplikácie ostanú aj naďalej tak, ako ich poznáte dnes. Ich technická infraštruktúra však bude spoločná. V praxi to znamená, že užívatelia budú môcť komunikovať medzi sebou z ktorejkoľvek platformy bez toho, aby museli prepínať jednotlivé aplikácie.

Hrozba pre bezpečnosť?

Na to, aby Facebook mohol zrealizovať tento plán, bude musieť zabezpečiť každú aplikáciu end-to-end šifrovaním – teda takým zašifrovaním správ, vďaka ktorému budú môcť vidieť komunikáciu len osoby, ktoré ju vykonávajú.

Takéto šifrovanie ponúka svojim zákazníkom ako základné nastavenie zatiaľ len Whatsapp. Messenger ponúka šifrovanie len pri tajných konverzáciách, no nie ako základné nastavenie. Instagram šifrovanie nepozná vôbec.

Ašpirujúci profesor informačných technológií na Hopkinsovom inštitúte informačnej bezpečnosti Matthew Green hovorí, že tento krok môže viesť k potenciálnemu zlepšeniu, ale aj zhoršeniu bezpečnosti a súkromia.

„S ohľadom na nedávnu minulosť a finančnú motiváciu Facebooku by som nestavil na ‚zlepšenie‘. Teraz je ten správny čas na začatie dôležitej konverzácie o týchto službách.“

S prepojením platforiem súvisí aj problém rôznych registračných požiadaviek a ich prepojenia. Pri používaní Messengeru napríklad potrebujete zverejniť svoje konto na Facebooku, Instagram od vás pýta mailovú adresu, a na Whatsappe zas uvádzate telefónne číslo.

Ak by sa správy medzi jednotlivými aplikáciami prepojili, vzniká dôvodná obava z prepojenia týchto metadát medzi užívateľmi, čo by sa niektorým nemuselo páčiť. Facebook sa k tomuto problému zatiaľ nevyjadril.

O novom systéme, ktorý postihne trio aplikácií, sa nedá hovoriť inak, ako o zásadnej zmene v smerovaní týchto platform. Niektoré médiá dokonca špekulujú o tom, že práve z tohto dôvodu zakladatelia Instagramu a Whatsappu odstúpili predstavenstva Facebooku.

Zdroj: Info.sk, DP, nytimes.com, iflscience.com, Twitter, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Zabráňte priliepaniu ryže k hrncu pri varení. Táto tajná prísada vám pomôže.

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

21:07 15.05.2024Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

8:46 15.05.2024Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

5:01 14.05.2024Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.