• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
15°Bratislava

Herec, komik a scenárista Oldo Hlaváček oslavuje narodeniny

  • 7:02 26.01.2019
  • Bratislava
Herec, komik a scenárista Oldo Hlaváček oslavuje narodeniny

Raketový vzostup popularity Oldovi Hlaváčkovi v 70. rokoch 20. storočia priniesla televízna súťaž Vtipnejší vyhráva.

Vždy usmiaty herec, zabávač a moderátor Oldo Hlaváček získal obrovskú popularitu vďaka tomu, že uvádzal, ale aj autorsky pripravoval zábavnú televíznu reláciu Vtipnejší vyhráva. Rovnako však odohral veľa úloh na divadelných doskách. Menej sa o ňom vie, že ako scenárista vytvoril aj reklamu na hodinky Prim, je znamenitým kuchárom a má za sebou neradostnú skúsenosť politického väzňa. Oldo Hlaváček sa v sobotu 26. januára dožíva 85 rokov.

Oldo Hlaváček sa narodil 26. januára 1934 v Bratislave. Prvú hereckú príležitosť dostal už ako prváčik, keď v školskom predstavení Chrobáci hral Ferda Mravca na kolobežke.

Na divadlo nezabudol ani na pedagogickom gymnáziu v Žiline. Hral v ochotníckom súbore Ľudová scéna mesta Žiliny a v gymnaziálnom Divadelnom krúžku Maxima Gorkého.

Neskôr študoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V roku 1963 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Roky sa obliekal do kostýmu Čerta v muzikáli Na skle maľované. K dlhému zoznamu divadelných hier, v ktorých účinkoval, patria Bratia Karamazovci, Chrobák v hlave, Tak sa na mňa priplepila, Sluha dvoch pánov, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Ženský zákon, Pokus o lietanie či Krčma pod zeleným stromom.

Priestor pre svoju komiku, zmysel pre paródiu a karikatúru našiel predovšetkým v rozhlase a televízii. Účinkoval v nespočetnom množstve zábavných programov vrátane tých silvestrovských. S kolegom Ivanom Krajíčkom stvárnili nezabudnuteľných gazdov v scénkach v Hostinci Pod gaštanom.

Raketový vzostup popularity však Oldovi Hlaváčkovi v 70. rokoch 20. storočia priniesla televízna súťaž Vtipnejší vyhráva, v ktorej známi herci rozprávali vtipy a ich úspech meral „potleskomer“. Hlaváček reláciu nielen uvádzal, ale aj autorsky pripravoval. O najvyššiu métu 100 bodov sa v nej pravidelne uchádzali herci ako Marián Labuda, Maja Velšicová, Ivan Rajniak, Ivan Krivosudský, alebo Ivan Krajíček, ktorý neskôr Hlaváčka vystriedal v jej moderovaní. Kolegovia oceňovali Hlaváčkovu precíznosť a usilovnosť, s ktorou sa na nakrúcanie pripravoval a ktorá motivovala aj ostatných.

Vo filme debutoval Oldo Hlaváček v roku 1966 v snímke Tango pre medveďa. Diváci ho mohli vidieť aj vo filmovej dráme Zajtra bude neskoro (1972), v komédii Hroch (1973), Rača, moja láska (1977), v rozprávke Múdra Gabriela (1983) a v televíznom filme Bankinghouse Khuwich and comp. (1985).

So synom Ivom Hlaváčkom účinkoval v programe Hore nohami a moderovali reláciu Kurnikšopaholubník v súkromnej televízii.

Za významné zásluhy v rozvoji divadelnej, rozhlasovej a filmovej tvorby udelil prezident SR Rudolf Schuster 20. februára 2004 hercovi Oldovi Hlaváčkovi pri príležitosti jeho 70. narodenín vyznamenanie Kríž prezidenta Slovenskej republiky II. stupňa.

Herec Oldo Hlaváček sa v októbri 2013 zúčastnil na odhalení tabule na pamiatku politických väzňov, ktorých v budove Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave držal v rokoch 1948–1989 komunistický režim. On sám bol v roku 1957 uväznený na jeden rok za poburovanie proti republike. Hlaváček bol v tom čase podľa vlastných slov neopatrný a ľahkovážny, svoje názory na diktát Sovietskeho zväzu vyjadroval veľmi otvorene. Obvinenie sa s ním ťahalo a napríklad, keď bol po dvadsiatich rokoch navrhnutý na zaslúžilého umelca, ocenenie nezískal práve pre to, že bol vo väzení.

Po návrate z väznice ho prijali do bratislavského Slovnaftu na miesto vodiča parného valca, napokon však ponuka z Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove umožnila umelcovi pokračovať v hereckej dráhe. Neskôr však zažil aj takú mieru popularity, že si nemohol ani len sadnúť v kaviarni na kávu bez toho, aby si k nemu neprisadali ďalší a nenútili ho vypiť si s nimi pohárik.

Najnovšie mohli diváci vidieť Olda Hlaváčka v televíznych seriáloch Tajné životy (2015) a ZOO (2016).

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Zabráňte priliepaniu ryže k hrncu pri varení. Táto tajná prísada vám pomôže.

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

21:07 15.05.2024Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

8:46 15.05.2024Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

5:01 14.05.2024Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.