Iba 9 dní tejto stravy dokáže znížiť vaše IQ

Tieto potraviny dokážu už behom 9 dní znížiť vaše IQ a spôsobujú lenivosť.
Potraviny s vysokým obsahom tukov môžu znížiť inteligenciu už behom 9 dní, tvrdí výskum publikovaný v časopise The FASEB Journal. Štúdia na potkanoch ukázala, že len po niečo vyše týždni konzumácie potravín s vysokým obsahom tukov sa poznávacie schopnosti znížili o 20%. Po deviatich dňoch boli ovplyvnené nielen ich kognitívne schopnosti, ale aj ich fyzická výkonnosť sa znížila o 50%.
Krátkodobé účinky stravy s vysokým obsahom tukov sú alarmujúce, hovoria výskumníci. Iná štúdia ukázala, že strava s vysokým obsahom tukov môže znížiť kognitívne schopnosti aj u ľudí.
Doktor Andrew Murray, prvý autor štúdie, povedal:
"Zistili sme, že keď potkany prešli zo štandardného krmiva s nízkym obsahom tuku na stravu s vysokým obsahom tukov, ukázalo sa u nich prekvapivo rýchle zníženie fyzického výkonu. Iba po deviatich dňoch dokázali behať až o 50 percent menej na bežiacom páse ako tie myši, ktoré zostali na krmivách s nízkym obsahom tuku."
Závery pochádzajú zo štúdie potkanov, ktoré boli pôvodne kŕmené štandardnou stravou s nízkym obsahom tukov. Polovici z nich potom vymenili krmivo za stravu s vysokým obsahom tukov. Murray vysvetlil, ako by táto strava vyzerala u ľudí:
"Pri štandardnom krmive 7,5% kalórií pochádza z tuku. To je vcelku nízkotučná strava, podobne ako keby ľudia mali jesť len müsli. Strava s vysokým obsahom tukov, pri ktorej 55 percent kalórií pochádza z tuku, znie ako veľa, ale v skutočnosti to nie je mimoriadny nárast podľa ľudských štandardov. Približuje sa tomu strava zložená z nezdravého jedla."
Vysoko tučná strava znižuje inteligenciu aj fyzický výkon
Výsledky ukázali, že po deviatich dňoch potkany, ktoré kŕmili stravou s vysokým obsahom tukov, robili o 20% viac chýb, keď sa učili navigovať v bludisku. Tiež dokázali odbehnúť o 50% menšiu vzdialenosť. Vedci tiež zistili, že srdce potkanov sa zväčšilo, kvôli zvýšeným nárokom na prekrvenie tela.
Spoluautorka štúdie Kieran Clarke uviedla:
"Toto sú prekvapujúce výsledky. Ukazuje to, že krmivo s vysokým obsahom tuku dokonca počas krátkych časových období môže výrazne ovplyvniť expresiu génov, metabolizmus a fyzickú výkonnosť. "
Profesor Jeremy Pearson povedal:
"Zdá sa, že už po týždni zmena stravy spôsobila, že srdcia potkanov boli oveľa menej účinné. Už vieme, že na dlhodobú ochranu zdravia srdca by sme mali znížiť množstvo potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov."

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.