• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Trans tuky: Najdôležitejšie fakty, ktoré by ste o nich mali vedieť

  • 20:15 21.01.2019
  • Bratislava
Trans tuky: Najdôležitejšie fakty, ktoré by ste o nich mali vedieť

Zistite, ktorým tukom by ste sa mali vyhýbať a ktoré sú pre vás prospešné.

Prírodné trans tuky alebo trans-mastné kyseliny sú súčasťou zdravého jedálnička. Tieto zložky predstavujú 2% až 5% z celkového tuku v mliečnych výrobkoch a 3% až 9% z celkového tuku v hovädzom a jahňacom mäse. Umelé trans-mastné kyseliny sa však tvoria pri procese spracovania produktov, aby vydržali dlhšie čerstvé, no môžu mať negatívne následky na vaše zdravie.

V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ako jednotlivé druhy tukov pôsobia na vaše zdravie a ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Prírodné trans tuky

Mnohí ľudia si myslia, že všetky trans tuky sú nebezpečné a mali by sme sa im vyhýbať, no v skutočnosti to nie je celkom pravda. Prírodné trans tuky nie sú také nezdravé, ako umelé trans tuky a dokonca vám môžu poskytnúť aj niekoľko výhod. Vedci tvrdia, že živočíšny tuk nachádzajúci sa v hovädzom mäse a mliečnych výrobkoch môže dokonca znížiť rizikové faktory spojené s obezitou, srdcovým ochorením a cukrovkou. Nemusíte preto úplne vylúčiť trans tuky zo svojej stravy, len ich obmedzte na malé množstvá prírodných tukov.

Umelé trans tuky

Tieto typy tukov sú pre vás mimoriadne nebezpečné. Mali by ste preto poznať všetky riziká ich pravidelnej konzumácie.

1. Riziko srdcových ochorení

Štúdie ukazujú, že vysoký príjem trans-tukov zvyšuje riziko ischemickej choroby srdca a mŕtvice. Vedci vypočítali, že obmedzenie trans tukov v rokoch 1985 až 1995 mohlo viesť k poklesu úmrtí na srdcového ochorenia o 23%! Zdá sa tak, že jednoduché obmedzenie tukov môže ročne zachrániť tisíce životov.

2. Riziko cievnych ochorení

Ako ukázala štúdia, keď boli dobré tuky nahradené trans tukmi po dobu 4 týždňov, dobrý cholesterol sa znížil o 21% a schopnosť rozšírenia tepien sa znížila o 29%.

3. Riziko cukrovky a zápalu

Aj keď priamy vzťah nebol preukázaný, rozsiahla analýza viac ako 80 000 žien zistila, že tie, ktoré konzumovali najviac trans-tukov, mali o 40% vyššie riziko cukrovky. Ďalší výskum preukázal, že trans tuky podporujú zápal v tele.

4. Riziko priberania na váhe a pálenia záhy

Zlé trans tuky vždy vedú k priberaniu na váhe a dokonca zhoršujú pálenie záhy. Je preto potrebné ich nahradiť zdravými tukmi, napríklad z avokáda, vlašských orechov či olivového oleja.

Ako sa vyhnúť trans tukom

Tieto tuky sa často skrývajú v potravinách a bez toho, aby ste si prečítali ich zloženie, na to ani neprídete. Tu je niekoľko spôsobov, ako sa im vyhnúť.

1. Vyhýbajte sa týmto jedlám

Medzi potenciálne nebezpečné potraviny patria vyprážané jedlá, margarín, šišky, hamburgery, sušienky. Je tiež lepšie vyhýbať sa hotovým jedlám, ktoré sa konzumujú po zohriatí v rúre či mikovlnke. Ak si máte vybrať medzi maslom a margarínom, je lepšie kupovať maslo. Moderné druhy margarínu obsahujú vysoké množstvo trans-tukov.

2. Čítajte etikety

Výrobcovia často používajú trans tuky, aby udržali potraviny dlhšie čerstvé a často pri tom využívajú lacný palmový olej. Je preto potrebné čítať údaje na etiketách potravín, pričom by ste mali hľadať obsah tukov a najmä nasýtených mastných kyselín. Vyberajte si iba potraviny, ktorých podiel nasýtených mastných kyselín predstavuje menej ako 0,1g na 100g (<0.1%).

3. Varte z čerstvých surovín a noste si vlastné jedlo

Dodržiavanie zdravej výživy nie je tak náročné, keď si stanovíte pravidlá. Jedzte len na miestach, kde dôverujete ingredienciam a spôsobu, akým varia. A najlepším riešením je variť si vlastné jedlo a vziať si ho do práce.

Zdroj: Info.sk, TM, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.