• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Čo robili predtým, ako zbohatli? Z tohto povolania vzišlo najviac svetových milionárov

  • 20:05 11.01.2019
  • Svet
Čo robili predtým, ako zbohatli? Z tohto povolania vzišlo najviac svetových milionárov

Väčšina milionárov vďačí za svoje bohatstvo skúsenostiam, ktoré nadobudli v práci. Je pritom zarážajúce, koľkí z nich v minulosti pracovali v rovnakom odbore.

Mnohí zbohatlíci dnes považujú povolanie, ktorému sa v minulosti venovali, za jednu z príčin, prečo sa im podarilo rozprávkovo zbohatnúť. Ako ukázala anketa sociológa a historika Rainera Zitelmanna, väčšina milionárov a multimilionárov sa v minulosti živila predajom.

Nie je dôležité čo predávate, ale akí ste v tom dobrí

Zitelmann vyspovedal 45 ľudí, ktorých majetok dosahuje hodnotu od 10 miliónov po niekoľko miliárd eur. Jedinou podmienkou bolo, aby sa jedinci dopracovali k svojmu bohatstvu svojpomocne alebo vďaka dedičstvu, a následne svoj majetok zveľadili.

„Ešte aj dnes sa podceňuje alebo celkom ignoruje podstatná rola, ktorú u svojpomocných jedincov s extrémne vysokou hodnotou majetku zohrali skúsenosti z predaja. Tí z nich, ktorí sa zúčastnili našej štúdie, ich považujú za najdôležitejší faktor, ktorý ich sprevádzal na ceste k peniazom.“

Ako ďalej píše autor knihy The Wealth Elite, ktorý sa presadil aj na domácom trhu s publikáciou Prečo sú úspešní ľudia úspešní, až dve tretiny opýtaných boháčov považujú svoj talent nadobudnutý výkonom povolania za kľúčový faktor k zbohatnutiu. Každý tretí hovorí, že za 70 a viac percent svojho úspechu môže vďačiť jedine svojim skúsenostiam z predaja.

Predajcovia sa nájdu aj medzi celebritami

Pýtate sa, čo treba predávať, aby ste načerpali skúsenosti milionárov? Naši milionári predávali prakticky čokoľvek: šperky, kozmetiku, ojazdené autá, puklice, a dokonca aj staré vložky z vajec, ktoré možno použiť pri zvukovom tesnení.

Predtým, ako zbohatli, sa predajom živili aj viaceré celebrity a špičkoví manažéri. Reper Kanye West napríklad pracoval ako predavač v americkom obchode s odevmi Gap. Herci Johnny Depp a Jennifer Anistonová sa zas živili teleshoppingom. Výkonný riaditeľ Netflixu Reed Hastings sa živil podomovým predajom vysávačov a svoju prácu vraj miloval.

To, že väčšina úspešných ľudí má skúsenosti s predajom, podľa odborníkov nie je žiadna náhoda. „Skúsenosti s predajom sú veľmi cenné. Predaj živí každú spoločnosť.“

Prečo sú skúsenosti s predajom dôležité pre každého z nás?

Nemusíte mať v pláne rozbehnúť si vlastný biznis. Skúsenosť z predaja sa vám celkom iste zíde aj v bežnom živote.

„Každý by mal poznať svoje silné stránky a vedieť ich predať. Nik iný ich za vás predsa nepredá. Počas celého života sa stretávame so situáciami, v ktorých sa musíme vedieť predať a obhájiť. Takisto je to aj v kariére.“

Ako získať cenné skúsenosti? Zakladateľka spoločnosti pre kariérne poradenstvo Cheryl Palmerová považuje za najlepšie odporúčanie podať si žiadosť do zamestnania, kde každý zarába sám na seba. Vo firmách, ktoré hľadajú takýchto zamestnancov, obvykle nemáte čo stratiť, a ich nároky na uchádzača často nie sú prehnane vysoké.

Pomôcť si môžete aj brigádou alebo príležitostným zárobkom. Ak máte dostatok voľného času, cez víkendy si napríklad môžete zarábať ako barman alebo predavač. Snažte sa zo svojho povolania získať maximum vedomostí.

Ďalšou, a určite nie poslednou možnosťou, ako získať skúsenosti z predaja, sú online kurzy alebo knižné publikácie so zameraním na túto tému.

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com, Foto: Wikimedia Commons
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

DNES - 6:42Zaujímavosti

Je držiteľkou viacerých ocenení a diváci s obľubou sledujú jej stvárnenie postáv či už vo filmoch, seriáloch, ako aj v divadle.

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Zabráňte priliepaniu ryže k hrncu pri varení. Táto tajná prísada vám pomôže.

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

21:07 15.05.2024Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

8:46 15.05.2024Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.