• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Slovenský herec Ivo Gogál oslavuje okrúhle narodeniny

  • 6:57 11.01.2019
  • Bratislava
Slovenský herec Ivo Gogál oslavuje okrúhle narodeniny

Filmový, divadelný a muzikálový herec s nezameniteľným hlasom Ivo Gogál oslavuje v piatok 11. januára 60 rokov.

Vďaka charakteristickému, hlbokému a príjemnému hlasu daboval také hviezdy strieborného plátna ako sú Morgan Freeman, Samuel Leroy Jackson, Jean-Claude Van Damme či Denzel Washington. Na televíznych obrazovkách zaujal nielen kritiku ale aj divákov vynikajúcim dabingom postavy lekára Cliffa Huxtablea v situačnej komédii Šou Billa Cosbyho. Filmový, divadelný a muzikálový herec s nezameniteľným hlasom Ivo Gogál bude mať v piatok 11. januára 60 rokov.

Ivan (Ivo) Gogál sa narodil 11. januára 1959 vo Zvolene. Vzhľadom na rodinné prostredie, v ktorom vyrastal - mama režisérka a otec herec a režisér, bol priam predurčený pre povolanie herca.

Už ako malý chlapec zakúsil herecký „chlebík“. Keď mal šesť rokov, hral v inscenácii Strakonický gajdoš v Divadle Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Ako desaťročný účinkoval vo filmoch Maroško (1968) a Sladký čas Kalimagdory (1968).

Po skončení štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave v roku 1982 bol deväť sezón členom Činohry Slovenského národného divadla (SND). V tomto období účinkoval v mnohých výrazných úlohách. Z divadla odišiel v roku 1991 a istý čas sa venoval podnikaniu.

Na snímke herec Ivo Gogál. FOTO TASR - Martin Baumann

Ivo Gogál vyrastal v rodine režisérky, tak priestory filmových štúdií neboli pre nádejného herca neznáme. Už v roku 1978 si zahral spolu so svojou sestrou Inou v televíznej dráme Horúci dych v réžii Marty Gogálovej. V roku 1983 účinkoval v televíznom filme Kováčova múdrosť, nakrútenej podľa novely Jána Kozáka "Marianna Radvaková. V roku 1988 sa objavil v svižnej konverzačnej televíznej komédii Synovec strýkom v réžii Petra Opáleného. Televízna komédia Karola Strážnického s názvom Rozmar starej dámy sa objavila na televíznych obrazovkách v roku 1990. Jednu z postáv odohral aj Ivo Gogál. Stará dáma v deň svojich 75. narodenín sa rozhodne preveriť, čo sa skrýva v jej deťoch. Postupne sa odhaľujú ich charaktery zabalzamované v pretvárke. Na vine sú ako vždy majetkové záležitosti. V tom istom roku si zahral aj v televíznom filme Keď báčik z Chochoľova umrie. V roku 1996 herec účinkoval v psychologickej dráme režiséra Stanislava Párnického Starožitné zrkadlo. V tom istom roku prijal rolu v poeticko-psychologickom príbehu režiséra Ivana Fílu s názvom Lea. Hlavná predstaviteľka Ley Lenka Vlasáková bola za svoj výkon ocenená Českým levom a film bol nominovaný na Zlatý glóbus.

Lyrický muzikál s názvom Cigáni idú do neba režiséra Juraja Jakubiska vstúpil na javisko Divadla Nová scéna (NS) v roku 2001. Príbeh o Zobarovi a jeho láske ku krásnej cigánke Rade videlo na doskách divadla viac ako 27.000 divákov. Hlavné postavy v deji plnom temperamentu, dynamických tancov, clivých i bujarých melódií stvárnili Ivo Gogál a Katarína Hasprová. Umelecké výkony herca mohli diváci vzhliadnuť aj v muzikáloch Hamlet a Krysař.

Česká televízia v dramaturgii Bedřicha Ludvíka priniesla v roku 2003 voľný cyklus Oběti. Herec sa objavil v jednej z epizód s názvom Jiný člověk. V príbehu nielen o rasizme ocenila česká kritika výkony hercov Veroniky Žilkovej a Iva Gogála.

Slovenskí diváci mali možnosť herca vidieť v ostatných rokoch v televíznych seriáloch Priateľky (2008), Odsúdené (2009), Ako som prežil (2009), Dr. Dokonalý (2012). Ivo Gogál bol sa stal jedným z protagonistov v seriáli Horúca krv (2012). Režisér Vladimír Balko rozohral neshakespearovský príbeh dvoch rodín z prostredia súčasného vidieka, kde tragická udalosť zmení životy všetkých a oberie o česť jedného z nich.

V júni 2013 účinkoval v hudobnodramatickom diele Legenda o rytieroch zo Sitna, v ktorom vystupovalo v rámci desaťmesačného projektu Viva zbor! aj 800 detí zo základných škôl Bratislavského kraja.

Rozhlas a televízia Slovenska prišla v roku 2014 s novým pôvodným televíznym seriálom Kolonáda, kde si Gogál zahral spolu s Marekom Geišbergom a Andreou Karnasovou.

Rolu v českom seriáli Četníci dostal v roku 2016. Celý projekt bol akoby výletom do minulosti, do čias, keď vznikal prvý spoločný štát Čechov a Slovákov.

Začiatok augusta 2018 priniesol do slovenskej kinodistribúcie filmovú novinku, animovanú rozprávku Rodinka Úžasných. Opäť v dabingu exceloval Ivo Gogál spolu s Dianou Mórovou, Zuzanou Porubjakovou, Alexom Koníčkom i Luciou Hurajovou.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

DNES - 6:42Zaujímavosti

Je držiteľkou viacerých ocenení a diváci s obľubou sledujú jej stvárnenie postáv či už vo filmoch, seriáloch, ako aj v divadle.

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

Tajná prísada, ktorá zabráni priliepaniu ryže k hrncu

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Zabráňte priliepaniu ryže k hrncu pri varení. Táto tajná prísada vám pomôže.

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

21:07 15.05.2024Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

8:46 15.05.2024Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.