Tieto zápalové jedlá zvyšujú riziko depresie o 40%

Tento typ stravy dokáže zvýšiť riziko depresie až o 40 percent.
Strava zložená zo "zápalových potravín" zvyšuje riziko depresie o 40%, konštatoval nový výskum publikovaný v časopise Clinical Nutrition.
Medzi bežné zápalové potraviny patrí rýchle občerstvenie, sladkosti a spracované mäso. Spája ich vysoká hladina nasýtených tukov, cholesterolu a uhľohydrátov. Ich konzumácia spôsobuje nadmerné zápaly v tele, ktoré sú spojené s depresiou.
Protizápalová strava obsahuje viac vitamínov, vlákniny a nenasýtených tukov. Dobrým príkladom je stredomorská strava, obsahujúca paradajky, zeleninu, olivový olej a mastné ryby.
Vedci dospeli k týmto záverom po preskúmaní 11 samostatných štúdií, ktoré zahŕňali viac ako 100 000 ľudí žijúcich v Európe, USA a Austrálii. Účastníci v nich informovali o svojej strave a akýchkoľvek symptómoch depresie. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí konzumovali "zápalové" jedlá mali o 40% vyššie riziko vzniku depresie alebo depresívnych symptómov. Tieto závery sa potvrdili u mladých aj starých účastníkov.
Telo sa zápalom snaží bojovať proti toxínom
Zápal je často reakciou tela, ktoré sa tak chráni pred toxínmi. Keď je však telo v neustálom stave vysokej pohotovosti, aby bojovalo proti toxínom, dochádza k ničeniu mozgových buniek.
Doktor Steven Bradburn, spoluautor štúdie, povedal:
"Tieto výsledky majú obrovský klinický potenciál na liečbu depresie a ak je to pravda, aj iné ochorenia, ako sú Alzheimerova choroba, ktoré majú takisto základnú zápalovú zložku. Jednoduchá zmena toho, čo jeme, môže byť lacnejšou alternatívou k farmakologickým zásahom, ktoré majú často vedľajšie účinky.
Táto práca vychádza z nedávnych pokrokov v tejto oblasti, vrátane prvej klinickej štúdie dietetických zákrokov na liečbu depresie, ktorá preukázala pozitívne zlepšenie symptómov depresie. Treba však zdôrazniť, že naše zistenia sú skôr asociáciou než kauzalitou. Je potrebná ďalšia práca na potvrdenie účinnosti modulácie stravovacích návykov pri liečbe depresie vo vzťahu k zápalu."

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.