• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
12°Bratislava

Prečo na slávnej fotografii z Mesiaca nevidno žiadne hviezdy?

  • 21:46 01.10.2018
  • Svet
Prečo na slávnej fotografii z Mesiaca nevidno žiadne hviezdy?

Okolo letu na Mesiac, ktorý roku 1969 absolvovala posádka tímu Apollo 11, dodnes existuje nespočet dohadov a pochybností. Povieme vám, prečo na slávnych fotografiách a videu nežiaria na oblohe žiadne hviezdy.

20. júla 1969 astronauti z letu Apollo 11 Neil Armstrong a Buzz Aldrin po prvýkrát zišli z lunárneho modulu Eagle na povrch Mesiaca, kde zanechali svoje prvé stopy. To nás o prvom pristátí na Mesiaci učia dejiny.

Na Zemi však existuje minorita, ktorá sa nazdáva, že let na Mesiac je podvod. Konšpirační teoretici sa nazdávajú, že to, na čo sa v televízii v roku 1969 dívala snáď celá planéta, bol priamy prenos z Hollywoodskeho štúdia.

Jedným z dôvodov, prečo sa niektorým ľuďom javí pristátia na Mesiaci ako hoax, je to, že na videozázname a fotografiách, ktoré z tejto udalosti pochádzajú, v diaľke nevidno hviezdy. Ako sa mohli filmári dopustiť takej banálnej chyby?

Či už veríte tomu či onomu, pravda sa dá vysvetliť jednoducho: technika nebola nastavená tak, aby ich dokázala zaznamenať.

Tajomné pozadie fotografií a videa

Pokiaľ by ste si chceli niekoho vyfotografovať v priamom slnečnom svetle, museli by ste na fotoaparáte či mobile prispôsobiť nastavenia tak, aby bolo vášmu modelovi či modelke čo najlepšie vidno do tváre. Máte na to dve možnosti.

Môžete napríklad zvýšiť clonové číslo, čím sa zmenšuje otvor v objektíve, ktorý do fotoaparátu vpúšťa svetlo.

Máte aj ďalšiu možnosť – môžete zrýchliť uzávierku, vďaka čomu opäť dosiahnete to, že sa do výslednej fotografie premietne minimálne množstvo svetla z pozadia. Pri fotografovaní v noci by ste v oboch prípadoch museli postupovať naopak.

Čo sa dá robiť, ak na v noci fotografovaný objekt dopadá svetlo? V takomto prípade sa musíte rozhodnúť: buď sa uistíte, že to, čo fotografujete, bude nemenne stáť po celý čas, kým sa vám s pomalou uzávierkou podarí odfotiť nočnú oblohu aj s hviezdami, alebo zvolíte ostrý a prirodzene osvetlený obraz s rýchlou uzávierkou, ktorá však nedokáže zachytiť slabé svetielka na nočnej oblohe vo forme hviezd.

Rovnaké rozhodnutie stálo aj pred členmi posádky Apollo 11. Pri pohľade na oblohu z Mesiaca vidíme, že má čiernu farbu akoby bola noc, no astronauti aj modul sú osvetlené. Je to tak preto, že na Mesiaci neexistuje atmosféra, ktorá by dokázala rozptýliť slnečné lúče tak, ako sa to počas dňa deje na Zemi.

Celý záznam z pristátia na Mesiaci nájdete aj na YouTube

Tým najdôležitejším, čo bolo pri lete na Mesiac potrebné zaznamenať, bola posádka a vybavenie. Kamera bola teda nastavená tak, aby bezchybne nasnímala práve tieto prvky, a nie hviezdy.

Zdroj: Info.sk, DP, curiosity.com, Foto: Wikimedia Commons, Video: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

VČERA - 7:07Zaujímavosti

Tieto jemné plátky reďkoviek majú dokonalú octovú chuť s nádychom sladkosti vďaka pridaniu medu.