• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Ako dokáže kurkuma liečiť zelený zákal

  • 19:13 26.07.2018
  • Bratislava
Ako dokáže kurkuma liečiť zelený zákal

Nové zistenia naznačujú, že zložka obsiahnutá v kurkume dokáže liečiť glaukóm.

Aktívna látka obsiahnutá v kurkume by mohal byť použitá v očných kvapkách na liečbu skorých štádií glaukómu, tiež známeho ako zelený zákal. Ukázala to nová štúdia vedcov z University College London a Imperial College v Londýne.

V novom dokumente publikovanom v časopise Scientific Reports výskumníci poukazujú na nový spôsob podávania kurkumínu z koreňa kurkumy priamo do zadnej časti oka pomocou očných kvapiek, ktoré prekonávajú problém s nízkou rozpustnosťou kurkumínu.

Výskumný tím zistil, že očné kvapky môžu pomôcť znížiť stratu buniek sietnice u potkanov, čo je skorý príznak glaukómu.

Tiež skúmajú, ako môžu byť tieto očné kvapky použité ako diagnostický nástroj pre celý rad ochorení. Ako uvádza hlavná autorka štúdie Francesca Cordeirová:

"Kurkumín je vzrušujúca zlúčenina, ktorá je sľubná na detekciu a liečbu neurodegenerácie, ktorá sa podieľa na mnohých ochoreniach oka a mozgu od glaukómu až po Alzheimerovu chorobu, takže schopnosť ho ľahko podať v očných kvapkách môže pomôcť miliónom ľudí.“

Glaukóm postihuje viac ako 60 miliónov ľudí na celom svete a u 1 z 10 prípadov vedie k nezvratnej slepote. Toto ochorenie spočíva predovšetkým v strate gangliových buniek sietnice, typov neurónov umiestnených blízko povrchu sietnice. Zastavenie straty týchto buniek už v skorých štádiách je hlavným cieľom výskumu glaukómu.

Očné kvapky s kurkumínom zasiahnu priamo glaukóm

U kurkumínu sa predtým ukázalo, že pri perorálnom podávaní chráni gangliové bunky sietnice. V novej štúdii sa výskumníci snažili nájsť spoľahlivejšiu metódu na dodávanie kurkumínu, pretože kurkumín má slabú rozpustnosť. Kvôli tomu sa horšie vstrebáva a pacienti tak musia užívať veľké množstvo tabliet (až 24 tabliet denne), ktoré môžu spôsobovať vedľajšie účinky na tráviaci trakt.

Tím vyvinul nový spôsob, ako podať kurkumín v povrchovo aktívnej látke v kombinácii so stabilizátorom vo forme očných kvapiek. Podarilo sa im ak zvýšiť rozpustnosť lieku o faktor takmer 400 000 a lokalizovať kurkumín v očiach namiesto celého tela.

Po testovaní očných kvapiek na potkanoch počas troch týždňov bola strata gangliových buniek sietnice výrazne znížená a zistilo sa, že liečba je dobre znášaná bez príznakov podráždenia očí alebo zápalu.

Kurkumín môže pomôcť diagnostikovať Alzheimerovu chorobu

Po zistení efektívneho spôsobu dodávania kurkumínu vedci dúfajú, že by sa mohol použiť aj na diagnostiku Alzheimerovej choroby, pretože je známe, že kurkumín sa viaže na depozity bielkovín amyloidu beta, ktoré sa podieľajú na Alzheimerovej chorobe, a môžu byť nájdené v sietnici.

Jeden z hlavných autorov štúdie Ben Davis uvádza:

"Teraz skúmame diagnostické použitie týchto očných kvapiek spolu s inými spôsobmi vizualizácie sietnice, pretože očné testy môžu byť príležitosťou na zistenie príznakov neurodegenerácie pomocou jednoduchého, neinvazívneho testu."

Profesorka Cordeirová dodala:

"Keďže žijeme dlhšie, choroby ako glaukóm a Alzheimerova choroba sú stále častejšie. Domnievame sa, že naše zistenia by mohli významne prispieť k životu ľudí postihnutých týmito ničivými chorobami."

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, ucl.ac.uk, medicalxpress.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.