• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
15°Bratislava

Ako prevziať kontrolu nad tým, čo sa vám sníva

  • 21:50 02.07.2018
  • Adelaide
Ako prevziať kontrolu nad tým, čo sa vám sníva

Pojem 'lucidné snívanie' vám určite nie je cudzí. Pomôžeme vám navodiť si sen, ktorého obsahom bude len to, čo si sami budete priať. Vyskúšajte jednu z overených techník.

Spánok nám zaberá až tretinu života, a pre ľudské telo je rovnako dôležitý ako očista organizmu. Načo však strácať čas spánkom, počas ktorého nemáme prehľad o tom, čo sa deje, a spoliehame sa na silu podvedomia, ktoré nám samo nadiktuje priebeh snov?

V súčasnosti stále viac vedcov venuje svoju pozornosť fenoménu lucidného snívania. Ide o taký stav spánku, počas ktorého si uvedomujeme, že snívame. Rok 2017 pritom môžeme označiť za prelomový, pretože práve v tomto roku Austrálski vedci dospeli k návodu, ako si vedome navodiť lucidné snívanie.

Prečo vyskúšať lucidné snívanie?

Meta-analýza z roku 2016 potvrdila, že minimálne polovica populácie aspoň raz za život zažila lucidné snívanie, a štvrtina ľudí sa ponára do lucidného sna raz za mesiac alebo častejšie.

Prvý klinicky preukázaný prípad lucidného snívania datujeme do roku 1975. Odvtedy prebehol rozsiahly výskum, ktorý vedcom pomohol dostať sa o krok bližšie k návodu, ako tento stav vyvolať. Okrem toho, že si v lucidnom sne môžete zalietať, prejsť sa po vesmíre alebo vykonať niečo iné, čo by sa v realite zdalo nemožné, lucidné sny tiež pomáhajú zmierňovať priebeh nočných môr a môžu sa využiť ako pomôcka pri zdokonaľovaní psychologických aj fyziologických schopností.

Pozrite sa na význam svojho sna pomocou vedy: Čo značia vypadnuté zuby alebo lietanie?

Vedci z Univerzity v Adelaide (Austrália) podnikli experiment, v rámci ktorého zisťovali reakciu 169 ľudí na tri rôzne techniky lucidného snívania:

Overenie reality

Účastníci si mali 10-krát v priebehu dňa položiť otázku „Sníva sa mi?“ Zakaždým, keď na ňu chceli dostať odpoveď, ich povinnosťou bolo preskúmať okolie a hľadať niečo, čo vybočuje z normálnosti. Realitu si overovali aj tým, že skúšali vdýchnuť vzduch cez zatvorené ústa (keď snívate, dá sa vám dýchať cez zavreté ústa, pretože je pravdepodobné, že reálne ich fyzicky skutočne máte otvorené).

Spánok – bdenie – spánok

Každý účastník si nastavil budík tak, aby sa zobudil po 5 hodinách spánku. Po prebudení si prečítali 700-slovný dokument s pokynmi čo robiť, ak máte lucidný sen (písalo sa v ňom o overení reality, po ktorom by každý mal „stabilizovať sen trením dlaní o seba a sústredením sa na fyzické vnemy.“) Po prečítaní dokumentu si každý mohol ísť opäť ľahnúť.

Lucidné sny sa väčšinou odohrávajú počas REM spánku, ktorý najrýchlejšie dosiahnete v prípade, že ste si pred chvíľou už zdriemli.

Pamäťové vyvolanie lucidného sna

Úlohou každého účastníka pri zaspávaní bolo opakovať si frázu „Keď sa mi bude nabudúce snívať, budem vedieť, že je to sen.“ Táto veta mala byť to posledné, na čo každý z nich pred zaspaním myslel.

Vedci účastníkov rozdelili do 3 skupín:

  1. účastníci z prvej skupiny počas dňa skúšali len metódu overovania reality,
  2. účastníci v druhej skupine pred a počas spánku vykonali overenie reality a metódu spánok – bdenie – spánok,
  3. a napokon účastníci tretej skupiny v rámci pokusu skúšali všetky tri stanovené metódy naraz.

Po týždni sa všetci opäť zišli, aby vedcom zreferovali, ako za posledných 7 dní vyzerali ich sny.

„Keď o tom dokážeš snívať, dokážeš to aj uskutočniť.“ - Enzo Ferrari

Predtým, ako účastníci skúšali metódy navodzovania lucidných snov, väčšina z nich uviedla, že asi 8% z celkového počtu ich snov predstavuje lucidné sny. Po týždni experimentovania u skupiny, ktorá skúšala len overovanie reality, toto číslo prekvapivo mierne kleslo.

Druhá pokusná skupina naopak zaznamenala viac lucidných snov, a ich počet z celkového počtu snov stúpol z 8% na 11%. Najlepšie na tom bola tretia skupina účastníkov, ktorí počas týždňa overovali účinnosť všetkých troch metód. Namiesto pôvodných 8% sa im teraz bežne prisnilo 17% lucidných snov. Zakaždým, keď sa pokúšali vyvolať lucidný sen pomocou tretej techniky, zaznamenali takmer 46-percentnú úspešnosť.

Sníva sa vám neustále tá istá nočná mora? Vieme, čo to znamená

Technika pamäťového vyvolania sna priamo ovplyvňuje prospektívnu pamäť – teda schopnosť pamätať si, čo máme v budúcnosti vykonať. „Opakovaním frázy, že si zapamätáte, keď budete snívať, vo svojej mysli formujete zámer zapamätať si svoj sen, čím si dopomôžete k lucidnému snu,“ hovorí spoluautor štúdie Denholm J. Apsy.

Ak teda túžite počas spánku robiť niečo užitočné alebo pokúšať hranicu medzi realitou a fantáziou, vyskúšajte jednu z týchto techník.

Zdroj: Info.sk, DP, apa.org, sciencedirect.com, curiosity.com, edu.au, Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

VČERA - 20:08Zaujímavosti

Poznáte techniku hlbokého sadenia paradajok? My vám ju predstavíme a vysvetlíme jej výhody.

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

VČERA - 19:27Zaujímavosti

Vedeli ste o tom, že touchpad na notebooku slúži aj na iné veci ako len posúvanie kurzora?

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

VČERA - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pozor na skrytého škodcu vo vašej záhrade, toto urobí s listami

Pozor na skrytého škodcu vo vašej záhrade, toto urobí s listami

VČERA - 6:41Zaujímavosti

Tento typ chrobáka vám zničí rastliny.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

VČERA - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.