• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
14°Bratislava

Pozrite sa na význam svojho sna pomocou vedy: Čo značia vypadnuté zuby alebo lietanie?

  • 22:14 12.09.2017
  • Svet
Pozrite sa na význam svojho sna pomocou vedy: Čo značia vypadnuté zuby alebo lietanie?

Ak patríte medzi intuitívnych ľudí, určite sem-tam siahnete po snári, aby ste si čo-to prečítali o význame sna, aký sa vám dnes v noci sníval. Čo naň môžu povedať vedci?

Starovekí Egypťania považovali sny za zvláštny spôsob videnia. Snom prikladali takú dôležitosť, že dokonca trénovali profesionálnych „snárov“, ktorí pomáhali pri plánovaní bitiek a pri rozhodovaní v otázkach štátu. Gréci a Rimania zas verili, že sny boli buď predpoveďou budúcnosti, alebo návštevy mŕtvych.

Je to vždy o sexe?

Rakúsky lekár a jeden z najväčších formovateľov novodobej psychológie Sigmund Freud považoval sny za prejav potláčaných konfliktov alebo túžob, často spájaných so sexuálnym životom. Jeho kolega Carl Jung bol zas presvedčený, že sny sú formou energie, rodiacich sa emócií alebo myšlienok hlbokého podvedomia.

Najnovšie teórie

Medzi najnovšie teórie vo vysvetlení významu snov sa zaradila populárna teória o tom, že sny slúžia na uvoľnenie informácií z mozgu. Vedci už niekoľko rokov predpokladajú, že snívanie sa odohráva medzi hippokampom (oblasť mozgu zodpovedná za ovládanie pamäte) a mozgovou kôrou (neokortex, usporadúva myšlienky do poriadku).

Pokusy na myšiach dokázali, že počas snívania neokortex dáva signály hippokampu, aby si spomenul na akúkoľvek myšlienku z krátkodobej pamäte. Tým sa hippokampus čistí, aby mohol absorbovať nové myšlienky, zatiaľ čo neokortex rozhoduje o tom, ktorú zo spomienok uložiť do dlhodobej pamäte, a ktorej sa nadobro zbaviť.

Praveký pud

S novým pohľadom na snívanie prišiel Švéd Antii Revonsuoof, podľa ktorého mozog odpovedá na potenciálnu hrozbu v budúcnosti nočnými morami počas spánku. Tieto sny majú slúžiť na to, aby nás na hrozbu pripravili.

Sen o vypadnutí zuba alebo zubov napríklad signalizuje strach z toho, že povieme v nevhodnej chvíli nevhodnú vetu. Môže to tiež predznamenávať strach zo straty krásy.

Podľa štúdie z roku 2010 má snívanie aj ďalšiu zaujímavú funkciu – vyriešiť problémy. Na výskume sa zúčastnilo 99 dobrovoľníkov, ktorí mali prejsť bludiskom. Niektorí z nich mali dovolené dať si 90-minútovú pauzu, počas ktorej si mohli aj zdriemnuť. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí si v bludisku zdriemli, boli až o desaťkrát úspešnejší v hľadaní cesty, než tí, ktorí počas pokusu nespali.

Po čom túžite?

Veda nám ponúka ešte jedno zdôvodnenie snívania, ktoré by nadchlo najmä Freuda. Ide o to, že sny môže reprezentovať naše nesplnené túžby: snívať o tom, že lietame, sa môže spájať s túžbou po slobode; ak vo sne nájdete v domácnosti ukryté miestnosti, môžete tajne túžiť po nových príležitostiach alebo ponukách; a napokon ak sa vám sníva o sexe, tak zrejme jednoducho potrebujete sex.

Vystihujú vedecké interpretácie vaše podvedomé myšlienky počas spánku?

Zdroj: Info.sk, DP, time.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako zabrániť priliepaniu mäsa na gril? Olej na mriežku nepatrí, spravte radšej toto

Ako zabrániť priliepaniu mäsa na gril? Olej na mriežku nepatrí, spravte radšej toto

DNES - 7:07Zaujímavosti

Natieranie mriežky na grile vám nemusí priniesť výsledok, po akom túžite. Takto sa efektívnejšie vyhnete priliepaniu jedla.

Chyba na semaforoch, ktorá vás oberá o palivo

Chyba na semaforoch, ktorá vás oberá o palivo

VČERA - 21:09Zaujímavosti

Najčastejšou chybou pri státí na svetelnej križovatke u motoristov nie je chod motora na voľnobeh. Tento zvyk vás oberá o palivo ešte viac.

Foto: Ako vyzerá larva pod mikroskopom? Táto fotka vydesila internet

Foto: Ako vyzerá larva pod mikroskopom? Táto fotka vydesila internet

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Larvy hmyzu pre mnohých nie sú príjemné na pohľad ani voľným okom. Ich výzor pod mikroskopom vás však ešte viac vydesí.

Pozor na to, kam kladiete jogurt. Táto chyba pri skladovaní mu škodí

Pozor na to, kam kladiete jogurt. Táto chyba pri skladovaní mu škodí

VČERA - 12:37Zaujímavosti

Vo väčšine chladničiek sa nájde rýchly a pohodlný jogurt. Takéto skladovanie mu však škodí.

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

21:57 10.05.2024Zaujímavosti

Nešlo len o neškodný žart spolubývajúcich. Za zmenou farby kuchynských utierok sa môže skrývať oveľa nebezpečnejší dôvod.