• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
Bratislava

Sníva sa vám neustále tá istá nočná mora? Vieme, čo to znamená

  • 21:13 20.12.2017
  • Cardiff
Sníva sa vám neustále tá istá nočná mora? Vieme, čo to znamená

Každému sa z času načas prisní nepríjemný sen. Ak sa však pravidelne budíte s krikom kvôli tej istej nočnej more, niečo nie je v poriadku.

Niektoré výskumy tvrdia, že stále sa opakujúci zlý sen ruší spánok najmä tých ľudí, ktorým v živote čosi chýba. Napríklad výskum publikovaný v časopise Motivation and Emotion potvrdil, že pozitívne aj negatívne pocity počas dňa sa pretavujú do našich zážitkov z noci, a že zlé sny odzrkadľujú nepríjemné zážitky, ktoré nás stále trápia.

Učiteľka psychológie na Cardiffskej univerzite vo Veľkej Británii Netta Weinsteinová sa pokúsila zistiť, či nedostatok troch hlavných ľudských potrieb – nezávislosti, kompetentnosti a spriaznenosti – má vplyv na časté zlé sny. Ak človeku chýbajú tieto tri podstatné zložky života v spoločnosti, podľa Weinsteinovej sa uňho môžu vyvinúť sklony k podráždeniu, depresii a iným psychickým problémom.

Nepríjemné prebúdzanie

Psychologička vo svojom výskume vyspovedala 200 ľudí, ktorí jej prezradili nakoľko frustrovaní alebo spokojní v živote sú, pričom jej tiež opísali sny, ktoré najčastejšie sprevádzajú ich spánok. 110 z nich si počas nasledujúcich troch rokov denne zapisovali, čo sa im v noci prisnilo.

Obidva pokusy dokázali spojitosť medzi nesplnenými psychologickými túžbami a negatívnymi snami. „Hnev, smútok alebo strach, môžu byť priamym následkom nepríjemných udalostí zo sna. Podvedomie sa tým zrejme snaží pripraviť človeka na šok pri prebúdzaní, ktorý bude nasledovať.“

Ľuďom, ktorí každodenný život označili za frustrujúci, sa tiež častejšie opakovali sny, v ktorých padali, zlyhávali alebo ich niekto napádal. Podľa autorov výskumu je však príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, že konkrétna udalosť vo sne sa spája s tým, ako sa cítime počas dňa.

Noc má svoju moc - aj cez deň

Štúdia nedokázala to, že frustrácia počas dňa je spúšťačom zlých snov, ale len preukázala spojitosť medzi týmito veličinami. Weinsteinová si myslí, že je dokonca možné, že vzťah medzi nimi by mohol fungovať opačne – v tomto prípade by zlé sny ovplyvňovali náladu pri prebúdzaní sa a počas celého dňa. „Možno sú len niektorí ľudia náchylnejší na negatívne emócie počas dňa a na opakované snívanie o negatívnych témach,“ polemizuje učiteľka.

Pri ľuďoch, ktorí si počas troch rokov zaznamenávali svoje sny, evidujeme konkrétnejšie výsledky. „Títo ľudia uvádzajú, že v dni, keď sa cítili frustrovane a nespokojne, sa im snívali negatívne sny. Z toho vyplýva, že nesplnenie každodenných potrieb skutočne ovplyvňuje to, o čom sa nám sníva.“

Weinsteinová verí, že jej výskum pomôže v štúdiu mentálneho zdravia, a zároveň prinesie posolstvo pre ľudí, ktorí sa neustále cítia frustrovane, osamelo, nekompetentne alebo bezmocne. „Je to ďalší dôkaz o tom, aké nebezpečné dokážu byť tieto pocity – nielen že ohrozujú našu schopnosť normálne fungovať počas dňa, ale aj narúšajú pokojný spánok.“

Zdroj: Info.sk, DP, springer.com, time.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

VČERA - 20:56Zaujímavosti

Nový rebríček priemernej dĺžky dožitia rôznych mačacích plemien prináša zlé správy pre majiteľov mačiek sphynx.

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

VČERA - 19:23Zaujímavosti

Vedci majú jedinečnú možnosť odhaliť tajomstvo Stonehenge.

Legenda slovenskej kinematografie a divadla Štefan Kvietik bude mať 90 rokov

Legenda slovenskej kinematografie a divadla Štefan Kvietik bude mať 90 rokov

VČERA - 9:21Zaujímavosti

Jeho doménou boli zväčša psychologicko-realistické postavy robustných chlapov.

Toto je jeden z najväčších internetových podvodov: Vyše 800-tisíc ľudí naletelo a prišlo o peniaze

Toto je jeden z najväčších internetových podvodov: Vyše 800-tisíc ľudí naletelo a prišlo o peniaze

VČERA - 6:56Zaujímavosti

Podvodníci získali od zákazníkov ich osobné údaje aj čísla platobných kariet.

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

21:15 08.05.2024Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.