Chcete ochranu pred rakovinou? Najnovší výskum informuje, koľko alkoholu by ste mali piť

Ako potvrdil najnovší výskum, pred zhubným ochorením vás neochráni už ani to, že abstinujete.
Dodnes nás nespočetné lekárske štúdie presviedčali o tom, že každou dávkou alkoholu zvyšujeme svoje riziko vzniku rakoviny. Podľa najnovšej štúdie z Belfastu sa každá z nich podstatne mýlila. Ako sa totiž ukázalo, väčšiu šancu na vznik rakoviny majú tí, ktorí nepijú vôbec oproti tým, ktorí si trochu doprajú.
Striedmi konzumenti alkoholických nápojov sa tiež môžu tešiť z najnižšieho rizika predčasného úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení. „Mierna konzumácia alkoholu počas života sa spája s nižšou celkovou úmrtnosťou a úmrtnosťou v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení ako abstinencia,“ hovorí štúdia vedcov z Queen’s Univerzity.
Výsledky výskumu neprekvapili len vás, ale aj samotných vedcov. Zhrnuli to slová vedúceho autora štúdie, Andrewa Kunzmanna: „Čakali sme, že mierni konzumenti budú v podobnom ohrození ako abstinenti, ale s tým, že je u nich riziko dokonca nižšie, sme nerátali.“
Koľko piť, aby sme si mohli pripíjať na zdravie?
Najmenšie riziko rakoviny hrozí tým, ktorí za týždeň vypijú 1 až 3 poháriky týždenne. Dajte ale pozor na to, aby ste to s pitím neprehnali! S každým ďalším pohárikom totiž riziko stúpa.
Okrem toho mierni konzumenti majú potenciálne nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, za čo však paradoxne nemusia vďačiť priamo alkoholu, ale skôr tomu, že väčšina z nich je dostatočne finančne zabezpečená a dôkladne sa stará o svoje zdravie.
Na druhej strane abstinenti si často volia život bez alkoholu z dôvodov, ktoré s alkoholom zdanlivo nesúvisia, a väčšinou majú spojitosť s oslabeným zdravím.
Aké druhy rakoviny vyvoláva alkohol?
Výskum, ktorý bol uverejnený na stránkach žurnálu PLOS Medicine, mapoval záznamy o takmer 100.000 Američanoch vo veku od 55 do 74 rokov. Údaje poskytol Úrad pre vyšetrenie rakoviny prostaty, pľúc, konečníka a vaječníkov.
Úlohou dospelých bolo zverejniť svoje stravovacie návyky v dotazníku, ktorý sa zameriaval predovšetkým na konzumáciu alkoholu. Vedci ich následne pozorovali takmer 9 rokov, počas ktorých došlo k úmrtiu 9.559 z nich. Väčšina úmrtí sa pripisovala abstinentom a nadmerným konzumentom alkoholu, pričom u oboch bolo dokázané zvýšené riziko vzniku rakoviny a predčasného úmrtia.
Štúdia má aj svoje nedostatky
Tak, ako to už pri výskumoch býva, aj tento má svoje muchy. Najzrejmejším nedostatkom Belfastskej štúdie je to, že upriamila pozornosť len na starších ľudí. Karty môžu zamiešať aj socioekonomické faktory, ktoré pri výskume neboli zohľadnené. Odborníci varujú, že výsledky štúdie by sa v žiadnom prípade nemali brať ako ospravedlnenie pre pohárik či dva.
„Táto štúdia poskytuje bližší pohľad na zložitý vzťah medzi konzumáciou alkoholu, pravdepodobnosťou rakoviny a úmrtia v dôsledku iných ochorení, a môže pomôcť informovať verejné zdravotníctvo.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.