• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
20°Bratislava

Toto sa stane s vašim hudobným vkusom po 30-tke

  • 19:06 11.06.2018
  • Bratislava
Toto sa stane s vašim hudobným vkusom po 30-tke

Vo veku 30 rokov sa stane niečo zvláštne s vašim vkusom na hudbu.

Všimli ste si, že vaši rodičia a starí rodičia zvyknú už niekoľko desiatok rokov počúvať stále tých istých hudobných interpretov? A máte aj vy stále slabosť na kapely, ktoré ste počúvali ako tínežderi? Výskum odhalil, čo sa za týmto správaním skrýva.

Nedávny prieskum streamovacej služby Deezer sa pýtal 1000 účastníkov vo Veľkej Británii na ich hudobné preferencie a zvyky pri streamovaní hudby cez internet. Podľa ich zistení ostanú ľudia “hudobne paralyzovaní” niekde okolo veku 30,5 rokov, kedy prestanú počúvať nových interpretov a žánre a ostanú pri tom, čo poznajú.

Hudobné objavovanie vrcholí priemerne vo veku 24 rokov a 5 mesiacov, aj keď u žien je to ešte o rok skôr. V tomto veku takmer 75 % respondentov uviedlo, že si vypočuli 10 a viac nových piesní za týždeň a 64 % povedalo, že si vypočuli 5 a viac nových interpretov každý mesiac. Približne 60 percent ľudí malo pocit, že sa nachádzajú v hudobnej rutine a bojujú s tým, že počúvajú tých istých interpretov.

Prieskum odhalil vedecké poznatky o hudobnom vkuse

Niekoľko štúdií zaznamenalo, že ľudia majú tendenciu byť menej otvorení novým skúsenostiam, keď začnú starnúť. Jedna z takýchto štúdií zistila, že otvorenosť novým skúsenostiam má tendenciu rásť počas dospievania a potom sa znižuje po 20-tke.

Otvorenosť novým skúsenostiam označuje náš zmysel pre zvedavosť, našu voľbu rozmanitosti, ocenenie estetiky a našu túžbu zažívať neznáme veci. Vzhľadom k tomu, že táto vlastnosť sa s vekom znižuje, to môže vysvetliť, prečo sa v našom hudobnom vkuse objavuje po čase rutina.

Najviac sme ovplyvnení počas dospievania

Na vine môže byť aj ďalší faktor. Počas našich mladších rokov, najmä ako teenageri, sme najviac ovplyvnení hudbou okolo nás. Ako uvádza ekonóm Seth Stephens-Davidowitz v The New York Times, piesne, ktoré boli populárne počas nášho dospievania, a to najmä vo veku medzi 11 až 14, zvyknú ostať v našom zozname najčastejšie prehrávaných piesní v službe Spotify.

Podľa údajov napríklad ženy, ktoré majú v súčasnosti vek okolo 41 rokov obľubujú pieseň "Just Like Heaven" od The Cure, ktorá bola vydaná, keď mali 11 rokov. Ženám vo veku 69 rokov sa páči pieseň "Pretty Woman" od Roya Orbisona, ktorá bola tiež vydaná, keď tieto ženy mali 11. Tento trend možno nájsť aj u opačného pohlavia v inom veku.

Zdá sa, že náš hudobný vkus je ovplyvnený najmä počas dospievania. Mohlo by to byť spôsobené vrcholom v našej otvorenosti k skúsenostiam, alebo možno je tu nostalgický prvok našej bezstarostnej mladosti. Toto okno sa však uzavrie koncom 20-tych rokov, kedy zrazu ostaneme odsúdení na počúvanie tých istých kapiel až do smrti.

Zdroj: Info.sk, TM, uk.businessinsider.com, iflscience.com, nytimes.com, Foto: Shutters
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

DNES - 12:46Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

VČERA - 20:55Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

VČERA - 20:08Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.

Nevidiaceho vyhodili z reštaurácie, nevyzeral vraj slepo

Nevidiaceho vyhodili z reštaurácie, nevyzeral vraj slepo

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Reštaurácii sa nepozdával sprievodný pes pri nevidiacom, hoci bez neho by sa mladík nezaobišiel.

Ako vyhnať muchy z domácnosti? Stavte na týchto 5 izbových kvetov

Ako vyhnať muchy z domácnosti? Stavte na týchto 5 izbových kvetov

VČERA - 18:53Zaujímavosti

Zadovážte si do domova ozdoby, ktoré vám nielen dodajú sviežosť a vôňu, ale aj odoženú muchy a iný nepríjemný hmyz.