• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
25°Bratislava

Toto sa v skutočnosti stane, keď sa napijete počas jedla

  • 19:43 24.04.2018
  • Bratislava
Toto sa v skutočnosti stane, keď sa napijete počas jedla

Môžeme sa napiť počas jedenia, alebo nám tekutiny spôsobujú v žalúdku problémy? Odpoveď mnohých prekvapí.

Mnohí už iste počuli radu, že počas jedla sa nesmie piť a ideálne by ste sa nemali napiť ani hodinu pred či po jedle. Niektorí tvrdia, že voda riedi žalúdočné šťavy, iní si myslia, že sa z nej pri jedle priberá. Niektorí ľudia si dokonca myslia, že voda tlačí na jedlo v žalúdku. Môžu však tekutiny byť naozaj také škodlivé? Poďme sa pozrieť, aká je skutočná pravda.

Čo sa deje s vodou a jedlom v žalúdku?

Tráviaci proces začína dokonca vtedy, keď ešte len premýšľame o našom budúcom jedle: začnú sa produkovať sliny v ústach. Keď žujeme jedlo, miešame ho so slinami, ktoré obsahujú enzýmy potrebné na trávenie. Potom sa zmäkčené jedlo dostane do žalúdka, kde sa zmieša so žalúdočnou kyselinou. Žalúdok potrebuje v priemere 4 hodiny na strávenie potravy, kým ju premení na kvapalinu alebo tráveninu. Tá ide ďalej do čreva, kde dodáva všetky živiny telu.

Voda v žalúdku nezostáva dlho. Trvá asi 10 minút, kým žalúdok presunie 300 ml vody. Takže ak pijete počas jedenia, voda v žalúdku nevytvára jazierko. Prechádza cez požuté jedlo veľmi rýchlo, zvlhčí ho a rýchlo opúšťa žalúdok.

Tekutiny neznižujú kyslosť žalúdka

Naše telo je komplikovaný, ale veľmi dobre fungujúci systém. Ak žalúdok "cíti", že nie je schopný niečo stráviť, produkuje viac enzýmov a zvyšuje kyslosť kvapaliny vo vnútri. Aj keď vypijete liter vody, nebude to mať vplyv na úroveň kyslosti. Voda sa dostane do žalúdka tiež spolu s jedlom. Napríklad, priemerný pomaranč obsahuje 86% vody.

Mimochodom, štúdie ukázali, že niektoré potraviny môžu znížiť hladinu kyslosti v žalúdku, ale účinok je len krátkodobý.

Kvapaliny neovplyvňujú rýchlosť trávenia

Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by preukázali mylnú predstavu, že tekutina tlačí tuhé potraviny do čreva, alebo že spomaľuje trávenie. Vedci tvrdia, že tekutina opúšťa telo rýchlejšie ako pevné jedlo, ale neovplyvňuje rýchlosť trávenia.

Môžeme piť pri jedle?

Ak pijete počas jedenia, nič sa vám nestane. Naopak, voda pomáha zmäkčiť tuhé jedlo. Ale nepite skôr, než prehltnete jedlo - v jedle by ste mali mať dostatok slín, ktoré obsahujú potrebné enzýmy.

Pitie počas jedla poskytuje určité výhody. Výskum ukázal, že keď človek robí krátke pauzy na pitie vody, spomaľuje proces jedenia. V dôsledku toho ľudia jedia menej, čo môže byť dobré.

Ani teplota vody, ktorú pijete, neovplyvňuje rýchlosť trávenia alebo počet prijatých živín. Žalúdok môže zohriať alebo ochladiť jedlo na potrebnú úroveň. Vedci však odporúčajú pitie vlažnej vody.

Máte niekedy obavy piť vodu počas jedenia? Aký je váš názor na túto tému? Povedzte nám to v komentároch!

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, gut.bmj.com, ucce.ucdavis.edu, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.