Toto je ten najzdravší spôsob, akým si môžete pripraviť brokolicu

S takýmto spôsobom prípravy budete schopní vyťažiť z brokolice maximum.
Brokolica sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov, každý z nás pozná svoj obľúbený. My vám však prinášame spôsob, po ktorom výživová hodnota brokolice ostane takmer nezmenená a jej chuti stále nebudete schopní odolať!
Nevarte ju!
Brokolica je už dlhú dobu veľvyslancom zdravej stravy. Samozrejme, nejde o náhodu: dokáže totiž znížiť hladinu cukru v krvi (čo obzvlášť ocenia cukrovkári), bojuje proti rakovine a oveľa, oveľa viac.
Máme však aj zlé správy. Veľa látok v brokolici, ktoré sú nám schopné priniesť tieto pozitíva, neprežijú proces varenia. Stráca sa najmä sulforafán – antioxidant, ktorý pomáha pri prevencii rakoviny.
Dostať sa k sulforafánu v brokolici nie je celkom jednoduché. Táto látka spoločne s ďalšími jej podobnými zlúčeninami, je tu prítomná vo forme glukosinolátov, ktoré na to, aby sa rozpadli, potrebujú reakciu enzýmu myrozinázy.
Na to, aby ste spustili tento zložitý proces, potrebujete nejakým spôsobom spracovať brokolicu. Varenie alebo ohrievanie v mikrovlnke však nepatria ku správnym spôsobom, ako to vykonať. Naviac výrazne znižujú hladinu glukosinolátov v brokolici, čím sa znižuje aj množstvo sulforafánu.
Aký je ten najlepší postup?
V roku 2018 sa čínski vedci bližšie pozreli na to, aké spôsoby prípravy brokolice v nej ponechávajú látky schopné bojovať s rakovinou. Ako prvú testovali metódu vyprážania v oleji, no žiaden z ich pokusov nezaznamenal stabilitu sulforafánu v takto spracovanej zelenine.
Po niekoľkých ďalších pokusoch sa im však podarilo nájsť ten najlepší spôsob na prípravu brokolice, ktorý jej uberie len nebadateľné množstvo prospešnej látky: najprv je potrebné nakrájať brokolicu na drobné kúsky, na 90 minút nechať odstáť a na záver jemne opražiť.
Brokolica, ktorá bola výsledkom takéhoto spracovania, mala o 2,8-krát vyšší obsah sulforafánu než brokolica, ktorá sa vyprážala ihneď. Vieme, že takáto príprava vás bude stáť o čosi viac času, no zaručene vďaka nej brokolici dodáte viac síl, aby vás mohla posilniť.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.