• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
20°Bratislava

Psy najčastejšie pohryzú človeka s takouto povahou

  • 19:25 03.02.2018
  • Liverpool
Psy najčastejšie pohryzú človeka s takouto povahou

Akých ľudí najlepší priateľ človeka obľubuje najmenej?

Na Slovensku sa v poslednej dobe rozšírili prípady, keď pes zaútočil na človeka. Niektoré z nich skončili s miernymi poraneniami, no boli aj také, keď pes zaútočil na malé dieťa, ktoré jeho zúrivým tesákom bohužiaľ podľahlo.

Či už ste psíčkar alebo máte radšej mačky, rozhodnutie psa o tom, či na vás zaútočí, to vo väčšej miere neovplyvní. Je však zaujímavé, že psy zvyknú útočiť na konkrétny typ osobnosti. Aspoň to tvrdia výskumníci z Liverpoolskej Univerzity.

Koho psy nemajú rady?

Vedci z Liverpoolu pri svojom výskume vychádzali z predpokladu, že väčšina ľudí, ktorých pohryzie pes, kvôli svojmu zraneniu nenavštívi lekára. Rozhodli sa preto, že sa pre istotu opýtajú každej rodiny sídliacej v Liverpoole a okolí, či majú skúseností so psími čeľusťami.

Doktorke Carri Westgarthovej a jej tímu sa napokon podarilo získať údaje od 767 obyvateľov. Okrem otázok týkajúcich sa psích útokov, sa vedci tiež pýtali na ich demografické údaje (pohlavie, vek, atď.), a účastníci sa tiež zúčastnili testovania, ktoré malo vyhodnotiť povahu ich osobnosti.

Psy častejšie hryzú mužov

Na základe zozbieraných informácií sa vedcom podarilo prísť na to, že 25 percent z účastníkov v minulosti už pohrýzol pes. Zaujímavým zistením je to, že u mužov vzniká až dvakrát väčšia pravdepodobnosť, že ich pohryzie pes, zatiaľ čo u detí do 16 rokov je táto šanca o 44 percent vyššia v porovnaní s ostatnými.

Ukázalo sa, že ani psíčkari sa nemôžu cítiť v bezpečí. Ľudia, ktorí sami vlastnia niekoľko psov, majú trikrát väčšiu šancu, že na nich zaútočí pes než ľudia, ktorí psa nechovajú. Až v 55 percentách prípadov na ľudí zaútočil pes, ktorého nikdy predtým nevideli.

Psy neznesú nervozitu

Ďalším zaujímavým poznatkom z výskumu je, že psy preferujú niektoré typy osobnosti viac než iné. Ľudia, ktorí boli hodnotení ako emocionálne stabilní, majú o 22 percent nižšiu šancu, že ich niekedy pohryzie pes. Ide o prvú štúdiu, ktorá spojila ľudskú povahu so psím správaním.

Hoci sa doktorke Westgarthovej nepodarilo identifikovať príčinu týchto psích preferencií, môžeme vám poradiť len jediné: ak patríte medzi nervóznych a podráždených ľudí, pred psami sa majte na pozore!

Zdroj: Info.sk, DP, bmj.com, psychologytoday.com, Foto: Wikimedia Commons
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

VČERA - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

VČERA - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

VČERA - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.