• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

Psychopat na pracovisku: Zvláštny znak, ktorý ho prezradí

  • 21:08 30.01.2018
  • Bratislava
Psychopat na pracovisku: Zvláštny znak, ktorý ho prezradí

Myslíte si, že máte v práci psychopata? Stačí sledovať jeden druh správania.

Primárni psychopati sa vyznačujú nedostatkom empatie, majú chladnú hlavu a žiaden strach. Okrem toho sa však na rozdiel od všetkých ostatných na pracovisku cítia pozitívne a angažovane voči šéfom, ktorí zvyknú podriadených zneužívať.

Primárnych psychopatov zlé vedenie nestresuje

Zlí šéfovia narúšajú súkromie, rozširujú klebety, nedodržiavajú sľuby a sú zlomyseľní. Zatiaľ čo normálni ľudia prirodzene považujú toto správanie za veľmi stresujúce, psychopati sa cítia pozitívnejšie a viac s takýmito nadriadenými komunikujú.

Výskum ukázal, že „primárni psychopati“ najviac profitujú zo zlých šéfov. Charlice Hurst, prvý autor štúdie, vysvetľuje rozdiel medzi primárnymi a sekundárnymi psychopatmi:

"Oba typy pozostávajú z vysokej úrovne antisociálneho správania; ale ľudia, ktorí majú vysokú primárnu psychopatiu, majú nedostatok empatie a sú v pohode a bez strachu. Nereagujú na veci, ktoré u ostatných ľudí spôsobujú stres, strach alebo hnev. Sekundárni psychopati sú vznetliví a impulzívni.

Zistili sme, že primárni psychopati majú prospech z hrubých supervízorov. V porovnaní so svojimi rovesníkmi s nízkou primárnou psychopatiou pociťovali menej hnevu, viac angažovanosti a pozitívnych emócií pod vplyvom zneužívajúcich nadriadených."

Psychopatom sa pod zlými šéfmi darí

Výsledky potvrdili dve štúdie zverejnené v časopise Journal of Business Ethics, ktoré skúmali 419 ľudí. V prvej z nich bol každý účastník požiadaný, aby reagoval na profily rôznych typov šéfov. V druhej reagovali na svojich skutočných šéfov. Ukázalo sa, že v niektorých ohľadoch psychopati, ktorým nevadilo zlé správanie ich šéfov, im to zároveň aj umožnili. Ako Hurst vysvetľuje:

"Môže to odmeňovať a zachovať presne tie typy ľudí, ktorí pravdepodobne podporujú kultúru zneužívania. Psychopati, ktorí prosperujú zo zneužívajúcich vedúcich, majú lepšiu pozíciu, aby sa dostali pred svojich rovesníkov. "

Hurst uvádza ako príklad banku Wells Fargo, ktorej bývalí zamestnanci hlásili, že manažéri používajú taktiku zastrašovania a zahanbenia, aby dosiahli nereálne ciele predaja. Hurst si myslí, že ak manažéri na vyššej úrovni buď nevedia alebo nekonajú voči takémuto správaniu, môžu zaznamenať zvýšené úrovne angažovanosti medzi zamestnancami s nízkou primárnou psychopatiou a udržiavanie tých, ktorí majú vysokú primárnu psychopatiu. „V extrémnom prípade by mohli skončiť s vysoko angažovanou pracovnou silou psychopatov," varuje Hurst.

Zdroj: Info.sk, TM, link.springer.com, spring.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

DNES - 8:46Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

VČERA - 19:01Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

VČERA - 5:01Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

19:35 13.05.2024Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

12:46 13.05.2024Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.