• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

Túto výhodu majú len muži, ktorí počúvajú rockovú hudbu

  • 21:46 29.01.2018
  • Nagasaki
Túto výhodu majú len muži, ktorí počúvajú rockovú hudbu

Biológia má nad nami väčšiu moc, ako by sme si v mnohých prípadoch priali. Zdá sa, že aj hudobný vkus nám diktuje vôľa matky prírody.

Príroda je mocný čarodej, na život každého z nás každodenne vplýva spôsobom, aký si mnohí z nás neuvedomujú, či už ide o zdravie, výzor, pohodlie alebo myšlienky človeka. Sami sme predsa dielom prírody, a preto sa niet čomu diviť, že biológia ovplyvňuje aj taký detail v našich životoch, akým je preferencia hudobného štýlu.

Štúdia publikovaná v Personality and Individual Differences poskytla vôbec prvý dôkaz o biologickom pôvode uprednostňovania konkrétneho hudobného štýlu. Spojivom medzi biológiou a hudbou má byť hladina hormónov.

Hudobný vkus závisí od hladiny testosterónu

Výskum sa zaoberal hudobným vkusom 37 mužov a 39 žien. Účastníci si vypočuli 25 hudobných skladieb a to, ako sa im páčila každá jedna z nich, ohodnotili na stupnici od 1 do 19. Každému účastníkovi pritom odmerali hladinu testosterónu.

Štúdia nenašla nijakú spojitosť medzi hladinou testosterónu a hudobným vkusom u žien, no na druhej strane u mužov to bolo inak. Vyššia hladina testosterónu sa zvyčajne nachádzala u tých mužov, ktorí viac holdovali typu hudby, ktorý vedci označili ako „nesofistikovaný“. Do tejto kategórie spadal tzv. heavy rock, ako aj jeho jemnejšia odroda soft rock. Muži s nižšou hladinou testosterónu v krvi na druhej strane radšej počúvali „sofistikovanú“ hudbu, ktorej príkladom je aj jazz a klasická hudba.

Hormóny sú chemickí „kuriéri“ v tele, ktorí sa starajú o vykonanie viacerých úloh od vývoja až po metabolizmus, uvádza News Medical. Testosterón je hormón so sexuálnou funkciou, ktorý sa nachádza u žien aj mužov, no práve u mužov sa zvykne namerať vo vyššej koncentrácii.

Vedci sa domnievajú, že spojitosť medzi testosterónom u žien a ich hudobným vkusom sa im nepodarilo objasniť kvôli príliš malej vzorke dobrovoľníčiek.

Hudba ako indikátor psychopatov?

Veda v minulosti už dokázala prepojenie medzi hudobným vkusom a osobnostnými črtami. Na Univerzite v New Yorku v súčasnosti prebieha výskum, ktorého výsledkom by mal byť systém schopný odhaliť ľudí so psychopatickými črtami na základe ich hudobného vkusu.

Ako uvádza autor inovatívneho projektu, v tomto prípade nehrá úlohu samotné prepojenie medzi preferenciami hudobných žánrov a typom osobností, ale skôr fakt, že niektoré osobnosti preferujú konkrétne aspekty pesničiek, ako tempo alebo rytmus.

Celkovo sa dá povedať, že výskum v oblasti hudobného vkusu a jeho prepojenia s ľudskou povahou zatiaľ nie je postačujúci na to, aby vedcom poskytol konkrétne odpovede. Vedúci autor štúdie Hirokazu Doi z Univerzity v Nagasaki (Japonsko) má však ambíciu v budúcnosti dokázať spojitosť medzi ďalšími hormónmi a ďalšími rysmi ľudskej povahy.

Zdroj: Info.sk, DP, newsweek.com, sciencedirect.com, newscientist.com, news-medical.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

DNES - 8:46Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

VČERA - 19:01Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

VČERA - 5:01Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

19:35 13.05.2024Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

12:46 13.05.2024Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.