• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
Bratislava

Objímate sa sprava alebo zľava? O vašom objatí to veľa prezrádza!

  • 18:56 27.01.2018
  • Bochum
Objímate sa sprava alebo zľava? O vašom objatí to veľa prezrádza!

To, z akej strany človeka objímete, vypovedá niečo o samotnom objatí.

Objatie je úplne prirodzená vec, ktorú pozná malé dieťa, no rovnako po ňom túži aj starý človek. Komu by napadlo toto spontánne priateľské gesto analyzovať? Nuž, vedcom áno. A dospeli pri tom k zaujímavým zisteniam. Ako sa zdá, nie je objatie ako objatie.

Stovky objatí ukázali výsledky

Tím nemeckých výskumníkov z Univerzity Bochum analyzoval viac ako 2000 objatí na letisku pri príletoch aj odletoch. Išlo o objatia blízkych ľudí, ktorí sa vítali alebo lúčili. Emóciami nabité situácie - strach z lietania, úľava po prílete, radosť z toho, že sa vidia, alebo smútok z odlúčenia. Tieto objatia potom porovnávali s asi 500 objatiami medzi cudzími ľuďmi. O ich zisteniach napísal aj denník Daily Mail.

Odborníci brali na vedomie, že pri komunikácii s druhými ľuďmi tvoria vaše slová iba 7% správy, ktorú vysielate k druhej osobe. Tón vášho hlasu predstavuje 38%. Až 55% správy však oznamuje vaša reč tela. Uvedomili ste si niekedy, aká je dôležitá?

Objatie od srdca

Štúdia nemeckých výskumníkov je prvou svojho druhu a vďaka nej sa podarilo zistiť, že ak je našej objatie menej emocionálne nabité, zvyčajne sa opierame o našu pravú stranu tela. Ak však ide o intenzívnejšie objatie, ktoré sa zvykne spájať s emóciami, ide o objatie zľava - od srdca.

Môžu za to hemisféry

Ukázalo sa, že objatie zľava je srdečnejšie a odborníci to celé dávajú do súvisu s našimi mozgovými hemisférami. Tvrdia, že pravá strana mozgu ovláda emócie a ľavú stranu tela. To znamená, že silné emócie nás vedú presne týmto smerom a objatie je realizované zľava. Ak je však objatie neutrálne, bez pocitov a tým pádom menej spontánne, azda ho možno nazvať v niektorých situáciách i racionálnym, víťazí ľavá hemisféra a vtedy sa zvyčajne objímame z pravej strany.

Podľa zistení výskumníkov, ktoré uverejnil Medical Xpress, väčšina ľudí bežne uprednostňuje pravostranné objímanie. Ľavostranné objatie sa pritom vyskytuje pri pozitívnych, ako aj pri negatívnych emóciách. Vždy totiž ide o emócie, ktoré spracováva pravá hemisféra.

Praváci vs. ľaváci

Výskumníci dokonca dospeli k záveru, že to môže prepojiť aj s tým, ktorá ruka je vaša dominantná. Ste praváci? Potom máte prirodzenú tendenciu objímať ľudí z pravej strany oveľa častejšie, ako ľaváci.

Zdroj: Info.sk, IB, medicalxpress.com, dailymail.co.uk, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

DNES - 5:01Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

VČERA - 12:46Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

20:55 12.05.2024Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

20:08 12.05.2024Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.