• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
15°Bratislava

Ako by sa správal človek, ktorému by transplantovali hlavu?

  • 20:02 26.01.2018
  • Svet
Ako by sa správal človek, ktorému by transplantovali hlavu?

Správal by sa rovnako, ako sme ho poznali predtým? Alebo by jeho správanie viac pripomínalo povahu človeka, ktorý mu daroval telo? Aj nad týmito otázkami sa zamysleli vedci z viacerých odvetví.

Taliansky neurochirurg Sergio Canavero, ktorý mal prvú transplantáciu hlavy v histórii ľudstva vykonať koncom roka 2017, od svojho plánu neupustil. Tvrdí, že svoj sen si splní do roka a do dňa. Napriek odmietavému a skeptickému prístupu kolegov Canavero plánuje operáciu uskutočniť ešte v jeseni 2018 v Číne. Čo si o tom myslia odborníci?

„Momentálne nie je možné prepojiť mozgový kmeň s miechou tak, aby obidva orgány fungovali. Ak by to niekto urobil, pacientovi by ostali ochrnuté všetky končatiny. Nevieme uzdraviť ani pacientov s poškodenou miechou, takže toto by určite nebolo možné,“

uviedol pre stránku Futurism Richard L. Harvey zo Severozápadnej univerzity (Illinois, USA).

Napriek tomu, že s Harveym súhlasí väčšina neurológov, nájdu sa aj takí, ktorí transplantáciu hlavy v budúcnosti nevylučujú. Patrí medzi nich aj Ralph Adolphs z Technologického inštitútu v Kalifornii (USA).

„Nemyslím si, že by to bolo v princípe nemožné, takže by sme mali pripustiť, že k tomu v budúcnosti môže dôjsť. K úspechu budú ale viesť malé kroky, ako pri liečení ochrnutých pacientov. Určite o tom ešte budeme počuť, keď sa vyriešia všetky problémy.“

Ako by sa správal človek s transplantovanou hlavou?

Ak si teda pripustíme možnosť, že by skutočne mohlo dôjsť k spomínanému zákroku, čo by to znamenalo pre pacienta s novým telom?

V minulosti sme vás informovali o zaujímavom vedeckom objave, podľa ktorého sa baktérie črevnej mikroflóry môžu podieľať na zmene nálad človeka. Podľa Adolphsa by človek s transplantovanou hlavou dostal prístup k cudzej mikroflóre, kvôli čomu by sa mohol cítiť zvláštne. Celý proces myslenia sa však uskutočňuje v mozgu, takže pacientovo správanie by sa príliš nezmenilo.

Pacient, ktorý by dostal nové telo, by sa podľa Adolphsových slov akoby znova narodil. V novom tele by sa musel naučiť pohybovať končatinami, chodiť aj dýchať. Kým sa telo a mozog skamarátia, môže ubehnúť aj niekoľko mesiacov.

„Ako človek by ste sa zmenili v mnohých ohľadoch, váš mozog by sa musel prispôsobiť novému telu, čo by zasiahlo aj psychiku. V tomto sú však hranice, ktoré stanovuje vek pacienta.“

Podľa Felipeho De Brigarda z Dukeovej univerzity (Severná Karolína, USA) by sme sa mali pripraviť na oveľa horšie závery.

„Je pravdepodobné, že niektoré z našich psychologických čŕt závisia od výmeny informácií medzi mozgom a telom. Výmena tela by pravdepodobne zmenila niektoré z týchto charakteristík.“

Pacient by zošalel

Zakladateľ katedry etiky na Zdravotníckej fakulte Univerzity v New Yorku Arthur Caplan nad celým nápadom krúti hlavou. „Položiť hlavu na nové telo je garanciou jednoznačného šialenstva. Nová integrácia tela s hlavou nemôže fungovať.“

Túto myšlienku ďalej rozvil aj Harvey, podľa ktorého by pacient s novým telom síce nemusel úplne zošalieť, ale jednoznačne by sa stal človekom, ktorý mu daroval telo. „V skutočnosti by to znamenalo, že transplantujeme telo, a nie hlavu.“

Niekoľko vedcov sa proti tejto hypotéze stavia tvrdením, že pripevnením k inému telu by sa štruktúra samotného mozgu nijako nezmenila, len by pracoval inak.

Aj keď sa vedci nezhodujú v názoroch na to, ako by transplantácia hlavy vyzerala, ich názory súhlasia s tým, že podobná procedúra by spôsobila chaos vo svete viacerých medicínskych odvetví a človek, ktorý by zákrok podstúpil, by bol ten istý, komu predtým patrila hlava, ale jeho myšlienky by vyzerali úplne inak.

Zdroj: Info.sk, DP, futurism.com, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

DNES - 5:01Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

VČERA - 12:46Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

20:55 12.05.2024Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

20:08 12.05.2024Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.