• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
24°Bratislava

4 druhy zvierat, ktoré smútia za svojimi mŕtvymi

  • 20:15 17.01.2018
  • Svet
4 druhy zvierat, ktoré smútia za svojimi mŕtvymi

Aj niektoré zvieratá oplakávajú svojich blízkych, ktorí zomreli. Ktoré tvory si organizujú pohreby podobné tým ľudským?

Nielen ľudia, ale aj niektoré druhy zvierat smútia, keď im zomrie niekto blízky, respektívne člen ich stáda alebo druhu. Zoológovia a výskumníci zistili, že sú to najmä tieto štyri druhy zvierat.

Kapuciarky

Nielen ľudia stroja svojim mŕtvym príbuzným pohreby. Možno si myslíte, že nepoznáte kapuciarky, no starší názov sojky je omnoho rozšírenejší. A práve sojky kalifornské skúmali vedci a zistili, že keď narazia na mŕtveho vtáka svojho druhu, správajú sa dosť podobne nám ľuďom a združujú sa okolo neho. Zistila to Teresa Iglesiasová so svojimi kolegami z Kalifornskej univerzity v Davise.

Výskumníci dospeli k záveru, že toto správanie sa mohlo vyvinúť z potreby varovať ostatné vtáky pred nebezpečenstvom, vysvetľuje štúdia publikovaná v magazíne Animal Behaviour.

Keď odborníci vtáky pozorovali, zistili, že nielenže vydávali výstražné zvuky, aby varovali ostatných, ale na niekoľko dní prestali hľadať potravu, uvádza BBC. Po nájdení mŕtveho vtáka sa zhromaždili okolo jeho tela a vydávali kakofónne zvuky.

Slony

Tieto veľké tvory sú mimoriadne súdržné a keď umrie člen stáda, ostatné slony jeho telo často chránia. Sú rozrušené a mŕtve zviera skúmajú. Navyše sú aj veľmi inteligentné a orientujú sa na dotyky. Keď sa dotýkajú ich kostí, lebky, klov, trupu či končatín, pripomínalo to nejaká obrad.

Ako uvádza portál Care2, majú matriarchálnu spoločnosť plnú tiet a rodinných príslušníkov, medzi ktorými sú úzke väzby. Preto aj smrť v ich rodine môže mať vplyv na sociálne väzby podobne, ako u ľudí.

Šimpanzy

Podobne ako slony, aj šimpanzy žijú dlhodobo v komplexných skupinách. Vyznačujú sa tiež veľkým mozgom a aj u nich bolo pozorované, že za mŕtvymi dlhšiu dobu smútia.

Vysporiadať sa so smrťou potomka nie je jednoduché ani pre šimpanzie matky. Zistilo sa, že kým opustia svoje mŕtve mláďa, celé týždne ho držia na rukách a nosia. O mŕtve telá sa starajú tak vzorne, ako keby boli ešte nažive - starostlivo ich upravujú, odháňajú muchy a ak telo náhodou spadne na zem, vydávajú vysoké zvuky.

Známy je prípad staršej šimpanzej samičky Pansy, po ktorej smrti pri nej jej dcéra zostala celú noc. Ostatné šimpanzy mŕtvolu vyčistili, rovnako ako miesto, kde zomrela.

Žirafy

O tom, že za mŕtvymi druhmi trúchlia aj žirafy, svedčí hneď niekoľko prípadov. Ich reakcie sa prejavovali tak, že samica žirafy strávila niekoľko hodín či dokonca dní pri mŕtvom mláďati a oblizovala ho. Ostatné samice žirafy ich obklopovali.

Zdroj: Info.sk, IB, care2.com, bbc.co.uk, Foto: Pixabay, Wikipedia
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

DNES - 5:01Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

VČERA - 12:46Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

20:55 12.05.2024Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

20:08 12.05.2024Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.