• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
21°Bratislava

9 psychologických štúdií, ktoré úplne zmenia váš pohľad na Vianoce

  • 20:40 22.12.2017
  • Bratislava
9 psychologických štúdií, ktoré úplne zmenia váš pohľad na Vianoce

Prezradíme vám, čo o vás hovoria vaša vianočná výzdoba, ako muži a ženy reagujú na zlé darčeky aj z čoho je zložený duch Vianoc.

1. Ako mať skutočne šťastné Vianoce

Všetci chceme mať šťastné Vianoce, ale ako ich dosiahneme? Výskum v oblasti šťastia a Vianoc naznačuje, že sústredenie sa na míňanie peňazí súvisí s menším pocitom šťastia, zatiaľ čo rodina a náboženské skúsenosti prinášajú viac šťastia. Nemali by sme sa preto priveľmi trápiť darčekmi, ale myslieť hlavne na rodinu.

2. Keď sa nevydarí výber darčekov

Darovanie a prijímanie darčekov môže byť občas nepríjemnou situáciou, najmä ak sa navzájom dosť dobre nepoznáme. Kým ľudia, ktorí vás poznajú, majú celkom dobrú predstavu, čo vám darovať, zlý dar môže odzrkadľovať horší vzťah. Zdá sa však, že muži a ženy majú rôzne psychologické obranné mechanizmy na riešenie zlých darov: ženy predstierajú, že to, čo dostali, vždy chceli, zatiaľ čo muži majú väčšiu pravdepodobnosť povedať, čo si myslia. A potom môže nastať hádka.

3. Nedávajte peniaze!

A keď hovoríme o zlých daroch, ďalšia štúdia zistila, že by ste svojim blízkym nemali dávať pod stromček peniaze. Je to neosobný dar, ktorý má tendenciu posielať nesprávne posolstvo o rozdieloch v sociálnych pomeroch. Možno preto sa zdá byť v poriadku dať peniaze deťom, ale nie dospelým.

4. Vianoce sú o štedrosti

Iste viete, že Vianoce nie sú o braní darčekov, ale o dávaní. Prieskum zistil, že výdavky na iných ľudí podporujú naše vlastné šťastie viac, ako utrácanie peňazí na seba.

5. Čo o vás hovorí vaša vianočná výzdoba?

Výskum naznačuje, že dekorácie v exteriéri spôsobujú, že si ostatní ľudia myslia, že ste viac spoločenskí a možno viac spojení s komunitou a s jej spoločenskými aktivitami. Dávajte si však pozor, aby ste neskĺzli do závislosti na vianočnom osvetlení.

6. Vôňa Vianoc

Je to obdobie, kedy obchody nielenže hrajú vianočnú hudbu, ale dokonca púšťajú vianočné vône na zdôraznenie atmosféry. Podľa štúdie vianočná hudba spolu s vianočnými vôňami pracuje na posilnení našich postojov k obchodom a zvyšovaní pravdepodobnosti opätovnej návštevy.

7. Dobré jedlo je väčšinou ovplyvnené našou mysľou.

Ak chcete ulahodiť vašim hosťom, nemusíte chodiť na kurz varenia. Stačí zapracovať na ich vnímaní vášho jedla. Potravinový psychológ Brian Wansink opisuje rôzne triky na zlepšenie dojmu z potravín. Cele je to o využívaní "halo efektu". Používajte bylinky na dekoráciu, spomeňte využitie bio surovín, používajte nadnesené pomenovania jedla, ktoré podávate či vychváľte kvalitu vína, aj keď je obyčajné.

8. Hľadanie ducha Vianoc

Čo presne pre vás znamená "duch Vianoc"? Podľa prieskumu 450 ľudí má duch Vianoc päť zložiek: žoviálnosť, bezstarostnosť, rituály, nakupovanie a aj trochu depresie.

9. Santa Claus

Jedna štúdia skúmala, prečo sa u detí stále podporuje mýtus o Santa Clausovi. Z prieskumu 318 rodičov sa zistilo, že sa nám na tom páči mýtus a mágia príbehu. Podobný dôvod majú iste aj rodičia u nás, ktorí u svojich detí podporujú vieru v Ježiška, čo nosí darčeky.

Zdroj: Info.sk, TM, spring.org.uk, link.springer.com, psychcentral.com, Foto: Shutterst
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

DNES - 12:46Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

VČERA - 20:55Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

VČERA - 20:08Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.

Nevidiaceho vyhodili z reštaurácie, nevyzeral vraj slepo

Nevidiaceho vyhodili z reštaurácie, nevyzeral vraj slepo

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Reštaurácii sa nepozdával sprievodný pes pri nevidiacom, hoci bez neho by sa mladík nezaobišiel.

Ako vyhnať muchy z domácnosti? Stavte na týchto 5 izbových kvetov

Ako vyhnať muchy z domácnosti? Stavte na týchto 5 izbových kvetov

VČERA - 18:53Zaujímavosti

Zadovážte si do domova ozdoby, ktoré vám nielen dodajú sviežosť a vôňu, ale aj odoženú muchy a iný nepríjemný hmyz.