• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Do aukčnej siene vošiel chudobný. Vystúpil z nej ako boháč – vďaka kusu látky

  • 20:56 01.12.2017
  • Kalifornia
Do aukčnej siene vošiel chudobný. Vystúpil z nej ako boháč –  vďaka kusu látky

Keď Loren s malou nádejou vchádzal do aukčnej siene, bol nezamestnaný a psychicky na dne. Keď z nej vystupoval, vo vrecku mal jeden a pol milióna amerických dolárov.

Život Lorena Krytzera z Kalifornie sa zmenil v momente, keď si v skrini našiel starú nepoužívanú prikrývku. Látka sa v jeho rodine dedila z pokolenia na pokolenie – nikto si totiž nebol vedomý jej ceny.

Keď mu zomrela babička, staré knihy a pozostalosti si podelili Lorenova matka a sestra. Po babičke mu nechali len dve prikrývky: jednu od spoločnosti Hudson’s Bay a druhú indiánsku, ktorú babka používala ako podstieľku pre mačky. Celých sedem rokov vzácna deka sedela bez povšimnutia v Lorenovom šatníku.

Sedem rokov mlčania

Počas siedmych rokov, odkedy deku zdedil, si Loren vybudoval kariéru tesára na voľnej nohe. V roku 2007 však prežil nehodu, ktorá mu zmarila plány do budúcnosti. Takmer rok od nehody strávil v nemocnici. Poškodenie nervov a drobné zlomeniny v ľavej nohe mu vyvolali zápal, ktorý zhoršil jeho prognózy.

„Snažil som sa bojovať zo všetkých síl, no nakoniec sa to zhoršilo natoľko, že mi povedali „Je koniec, musíme ju odrezať,“ spomína Loren. Aj napriek následnej amputácii mu úrady nepriznali invalidný dôchodok, kvôli čomu musel vlastné deti poslať žiť k starým rodičom.

Zlom vďaka televíznemu programu

Bolesti, ktoré počas nasledujúceho obdobia Lorena neopúšťali, sa naučil zapíjať alkoholom. V roku 2011 nastal zlom. Loren sledoval televíziu, v ktorej práve vysielali epizódu programu Antiques Roadshow, v ktorom sa objavila podobná deka ako tá, ktorú zdedil po babke. Cenu deky v programe vyčíslili na neuveriteľných 500.000 dolárov (421.194 eur) – deka totiž pochádzala z ranného obdobia domorodého kmeňa Navajo.

Muž sa o video podelil aj so svojou matkou, ktorá ho odbila so slovami, že za takú deku by mu nik nedal ani desať dolárov. Sčasti mala pravdu. Prvý starožitník, za ktorým Krytzer zašiel, ho poslal preč. Ďalší tiež neboli z deky nadšení. Zúfalý Loren sa nakoniec obrátil na spoločnosť John Moran Auctioneers, u ktorej konečne našiel pochopenie.

Jeden z vlastníkov Jeff Moran uvádza, že deka, ktorú mu Loren doniesol, je jedným z najdrahších predmetov, aké sa v ich aukčnom dome kedy vydražili. Po testovaní sa totiž prišlo na to, že látka je jednou z najkvalitnejších a najvzácnejších diek náčelníka kmeňa Navajo.

Zo siene vyšiel ako boháč

Aukcia sa konala 12. júna 2012. Počas draženia sa Loren celý čas modlil, aby mu vydražená čiastka stačila aspoň na opravu auta. Celý proces napokon trval len neuveriteľných 77 sekúnd, po ktorých sa z Lorena stal milionár. Jeho deka sa vydražila za 1,5 milióna amerických dolárov (1,3 milióna eur).

Po úspešnej aukcii sa Krytzerovi znenazdajky začali ozývať starí známi, ktorí od neho potrebovali požičať. Jeho sestra sa mu dokonca vyhrážala, že ho zažaluje, ak sa s ňou nepodelí o zisk. Napokon však všetko dobre dopadlo: Loren investoval do dvoch domov, akcií a cenných papierov. Takisto si kúpil najnovší Dodge Challenger SRT8 a s manželkou podnikol plavbu do Mexika.

„Mám dom, krásny dom a niekoľko áut, ale dal by som všetko za to, aby som mohol znovu pracovať. Celý deň sedieť v peknom dome vás raz musí začať nudiť.“

Celé video o Lorenovom príbehu v angličtine si môžete pozrieťTU.

Zdroj: Info.sk, DP, cnbc.com, YouTube, Foto: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

VČERA - 7:07Zaujímavosti

Tieto jemné plátky reďkoviek majú dokonalú octovú chuť s nádychom sladkosti vďaka pridaniu medu.