Odhalenie: Takto vplýva cukor na zhubné tumory

Vedci našli súvislosť medzi cukrom a rakovinou. Zistenia výrazne ovplyvnia odporúčania pre stravovanie pacientov.
Vedci v novej štúdii zistili, že cukor "prebúdza" rakovinové bunky a spôsobuje, že nádory sú agresívnejšie. Zistenia deväťročného výskumného projektu sa považujú za zásadný prelom v oblasti výskumu rakoviny, pretože vedci konečne objasňujú, ako Warburgov efekt - fenomén, pri ktorom rakovinové bunky rýchlo rozkladajú cukry - stimuluje rast nádorov.
Štúdiu uskutočnil belgický výskumný ústav Vlaams Instituut voor Biotechnologie, univerzity KU Leuven a Vrije Universiteit Brussel a bola publikovaná vo vedeckom časopise Nature Communications. Projekt sa začal v roku 2008 so zameraním na to, ako nádory premieňajú výrazne vyššie množstvá cukru na kyselinu mliečnu v porovnaní so zdravými tkanivami.
Warburgov efekt je príčinou rakoviny
Warburgov efekt bol síce podrobne skúmaný, no až doteraz nebolo jasné, či je tento účinok symptómom alebo príčinou rakoviny. Tento nový výskum však dokazuje pozitívnu koreláciu medzi cukrom a onkogénnym účinkom u rakovinových buniek.
"Náš výskum odhaľuje, ako hyperaktívna spotreba cukru rakovinových buniek vedie k začarovanému cyklu pokračujúcej stimulácie rozvoja a rastu rakoviny," povedal profesor Johan Thevelein."Takto dokážeme vysvetliť vzťah medzi silou Warburgovho efektu a agresívnosťou nádoru."
Výskumníci hovoria, že tieto zistenia budú mať "rozsiahle dôsledky" a poskytnú "základ pre budúci výskum v tejto oblasti", ako aj vplyv na odporúčané stravovacie plány pacientov s rakovinou.
Súvislosť s kvasinkovými bunkami
Vedci uvádzajú, že pri objave bol nevyhnutný výskum kvasinkových buniek, pretože obsahujú tie isté "Ras" proteíny, ktoré sa bežne nachádzajú v nádorových bunkách, čo môže spôsobiť rakovinu v mutovanej forme. Použitím kvasiniek ako modelového organizmu výskumný tím skúmal spojitosť medzi aktivitou Ras a vysoko aktívnym metabolizmom cukrov v kvasinkách.
"V kvasinkách sme zistili, že degradácia cukru je viazaná prostredníctvom intermediárnej fruktózy 1,6-biofosfátu na aktiváciu proteínov Ras, ktoré stimulujú množenie kvasiniek a rakovinových buniek," dodal Thevelein. "Je pozoruhodné, že tento mechanizmus bol zachovaný počas celého dlhého vývoja od kvasinkovej bunky k človeku."

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.