TEST POTRAVÍN: V týchto výrobkoch našli škodlivé látky

Testy niekoľkých druhov potravín odhalili vysokú koncentráciu nebezpečných látok.
Organizácia Greenpeace vykonala testy niekoľkých značkových výrobkov z rakúskych obchodov na prítomnosť škodlivých látok. Niektoré výsledky ukázali až alarmujúcu koncentráciu pravdepodobne karcinogénnych znečisťujúcich látok. Malému dieťaťu by stačilo zjesť dva kúsky jahodovej Milky, aby dosiahlo maximálnu dennú dávku 3-MCPD esterov.
Generálny riaditeľ spoločnosti Greenpeace Alexander Egit teraz vyzýva na okamžité kroky zo strany Ministerstva zdravotníctva, výrobcov a obchodov. Spotrebiteľom odporúča, aby sa vyhli produktom s palmovým olejom.
"Používanie palmového oleja má drastický vplyv na životné prostredie a ľudské zdravie. V prípade nebezpečných 3-MCPD esterov a glycidyl esterov, ktoré sa tvoria počas rafinácie palmového oleja, neexistujú žiadne zákonné limity. Je to hrubo nedbalé. Ako ukazuje naša štúdia, tieto znečisťujúce látky môžu byť prítomné vo veľmi vysokých množstvách v potravinách," hovorí ekologický chemik Greenpeace Herwig Schuster.
Greenpeace dala Agentúre pre bezpečnosť potravín (AGES) otestovať jedenásť potravín, z ktorých osem obsahovalo palmový olej. Medzi nimi boli nugátové krémy, čokolády, margaríny. polevy či polievky. V potravinách hľadali kontroverzné 3-MPCD estery a glycidyl estery.
Ohrozené sú najmä deti
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) odporúča denne prijať v strave maximálne 0,8 mikrogramu 3-MCPD esterov na kilogram hmotnosti človeka. Výsledky testov ukazujú, že výrobky z palmového oleja mali vysoké koncentrácie týchto látok, čo môže byť nebezpečné najmä u detí.
Zvlášť závažné boli obe hodnoty v testovanej jahodovej čokoláde Milka (0,993 a 0,377 mg / kg) a v testovaných margarínoch Alsan (0,810 a 0,689 mg / kg) a v margaríne Rama Original (vo forme kocky 0,619 a 0,220 mg / kg).
Malé 13,5-kilogramové dieťa preto dosiahne denný príjem 3-MCPD esterov po zjedení 11g čokolády Milka, teda po dvoch kúskoch testovanej čokolády. V prípade oboch margarínov je to 13 a 17 gramov, teda dve natenko natreté plátky chleba. Pritom sa neberie do úvahy, že deti a dospelí často cez deň spotrebúvajú rôzne iné výrobky obsahujúce palmový olej.
Greenpeace vyzvalo rakúske ministerstvo zdravotníctva, výrobcov a reťazce, aby podnikli okamžité kroky a tiež očakáva, že Európska únia schváli zákonné limity pre obsah spomínaných látok v potravinách.
Výsledky testov potravín
Názov produktu | Podiel palmového oleja (približný) | 3-MCPD estery mg/kg | Glycidyl estery mg/kg |
Jahodová čokoláda Milka | 17 % | 0,993 | 0,377 |
Margarín Alsan bio | 40 % | 0,810 | 0,689 |
Margarín Rama original | 58 % | 0,619 | 0,220 |
Kakaová poleva Dr. Oetker | 44 % | 0,385 | 0,019 |
Cesnakový krém Knorr | 18 % | 0,264 | 0,014 |
Trojhranky Classic Auer | 23 % | 0,156 | 0,034 |
Lieskovoorieškový krém Nutella | 22 % | 0,083 | 0,045 |
Cesnakový krém Maggi | 18 % | 0,071 | 0,095 |
Nugátový krém Ja! Natürlich | - | 0,032 | * |
Čokoláda Milka | - | * | * |
*koncentrácia pod stanoveným limitom určenia |

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.