• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

NASA: Na Marse existujú oblasti, ktoré je zakázané skúmať

  • 20:47 28.08.2017
  • USA
NASA: Na Marse existujú oblasti, ktoré je zakázané skúmať

Donedávna sme ho považovali za chladný a bez známok života, no dnes nám Mars pripadá oveľa obývateľnejšie. Čo všetko sa skrýva na Červenej planéte a prečo ju nemožno spoznať celú?

Podľa vedcov z NASA je väčšina povrchu Marsu neprijateľná pre život, aký môžeme nájsť na Zemi. Predpokladá sa však, že sa na ňom môžu nachádzať oblasti, kde by mohli prežiť aspoň mikróby.

Pri skúmaní štvrtej planéty našej slnečnej sústavy si vedci musia dať pozor na to, aby na tieto oblasti neposlali obyčajnú sondu. Tá by na sebe totiž mohla niesť mikroskopické častice zo Zeme, takže by pri analyzovaní zozbieraného materiálu bolo ťažké rozoznať, či ide o prvok z Marsu alebo zo Zeme.

V roku 2008 prišli vedci s nápadom oficiálne stanoviť hranice týchto špeciálnych oblastí. Výbor pre vesmírny výskum (Committee on Space Research) tieto oblasti opísal ako miesta, „na ktorých je vysoká pravdepodobnosť rozmnoženia pozemských organizmov, alebo miesto s vysokým potenciálom na existenciu zachovalých mimozemských foriem života.“

Stále ste neprišli na to, v čom je háčik? Je to jednoduché – takéto miesta sme na Marse dosiaľ nenašli!

Existujú Marťania?

„V súčasnosti sa na Marse nenachádzajú žiadne špeciálne oblasti,“ uviedol John Rummel z univerzity vo Východnej Karolíne. „Zadefinovali sme ich, no nájsť sa nám ich nepodarilo.“

V čom je teda problém? Zatiaľ sa nám síce nepodarilo nájsť takéto oblasti, no existuje vysoká pravdepodobnosť, že sa na Marse skutočne nachádzajú, hoci o nich stále nevieme.

„Odhadujem, že na Marse sa dajú nájsť miesta, na ktorých by sa vo veľkom počte mohli nachádzať pozemské organizmy. Zatiaľ je však veľmi ťažké dostať sa k nim,“

uviedol Rummel.

Ak sa preukáže, že teória o ich existencii je pravdivá, bude veľmi komplikované dostať sa tam. NASA sa totiž predtým musí uistiť o kompletnom vyčistení vesmírnej lode, ktoré by zničilo šance prenosu mikróbov zo Zeme na Mars.

Nádej zomiera posledná

V dnešnej dobe je stále ťažké navrhnúť rover, ktorý by dokázal prekonať terénne prekážky na Marse, a zároveň by bol kompletne sterilizovaný. Nádej do budúcnosti nám však ponúkajú niektoré súkromné spoločnosti. Napríklad riaditeľ spoločnosti SpaceX Elon Musk plánuje v priebehu desiatich rokov uskutočniť vlastné misie na Mars riadené robotom.

Ak by sa nám podarilo nájsť na Marse špeciálne oblasti, dokázali by sme lepšie pochopiť jeho minulosť, a možno aj minulosť našej rodnej Zeme.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.