• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
23°Bratislava

Zanietená divadelníčka Darina Abrahámová oslavuje 60. narodeniny

  • 7:23 16.08.2017
  • Dunajská Streda/Bratislava
Zanietená divadelníčka Darina Abrahámová oslavuje 60. narodeniny

Herečka a dramaturgička Darina Abrahámová sa narodila 16. augusta.

Zanietená propagátorka divadelného umenia je známa z javiska Radošinského naivného divadla (RND), ako aj z divadla GUnaGU. Darina Abrahámová je výnimočná svojim komediálnym herectvom a zmyslom pre realistické podanie postáv.

Darina Abrahámová sa narodila 16. augusta 1957 v Dunajskej Strede rodičom učiteľom. Vyrastala v Bratislave. „Moje spomienky na detstvo sú čoraz idylickejšie. Na sídlisku sme žili zomknuto, všetci sme sa navzájom poznali,“ spomína po rokoch. Hoci netúžila byť herečkou, k divadelnému umeniu mala vždy blízko. „Herectvo sa mi jednoducho prihodilo,“ vyjadrila sa obsadzovaná divadelníčka. Od detstva rada recitovala a účinkovala vo viacerých divadlách pre mládež. Vyštudovala Divadelnú a filmovú vedu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. „V čase, keď som sa hlásila na VŠMU, odbor dramaturgie nebol. Ale bolo fajn, že s divadelnou vedou bola spojená aj filmová, lebo sme ako študenti mohli pozerať trezorové filmy, čo nám, samozrejme, vtedy otváralo obzory,“ povedala Abrahámová.

Začínala v amatérskych divadlách. V roku 1979 sa stala členkou Radošinského naivného divadla a od roku 2000 začala účinkovať v kultovom bratislavskom divadle GUnaGU. Do roku 2010 kontinuitne pôsobila ako lektorka, dramaturgička a nakoniec šéfdramaturgička Činohry Slovenského národného divadla (SND). Nasledujúce dve sezóny pracovala Darina Abrahámová ako dramaturgička v Mestskom divadle Žilina. Od divadelnej sezóny 2012/2013 je Abrahámová opäť dramaturgičkou v SND. Zostavuje a promuje repertoár, literárne predlohy pre budúce predstavenia a v spolupráci s režisérom sa podieľa na príprave divadelnej inscenácie.

V poslednom období sa podieľala napríklad na príprave titulov Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, Labyrinty a raje Jána Amosa, Fanny a Alexander, Nevina a ďalších.

Neúnavná divadelníčka spoluzakladala súťaž pôvodných dramatických textov Dráma a festival Nová dráma, ktorý je prezentáciou existujúcich inscenácií aj stimuláciou kreatívneho písania. Počas troch rokov sa venovala dramaturgii festivalu Kremnické gagy. Ako herečka sa predstavila tiež v televíznom seriáli Horúca krv (2012) v úlohe Bobiny.

V súčasnosti sa okrem účinkovania v divadle GUnaGU a práce v SND venuje vzdelávacím a autorským projektom.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

DNES - 5:01Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

VČERA - 12:46Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

20:55 12.05.2024Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

20:08 12.05.2024Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.