Tieto potraviny by ste nemali konzumovať, najviac devastujú našu Zem
Americká Rada pre ochranu prírodných zdrojov, NRCD vydala správu o potravinách, ktoré majú najväčší dopad na klimatické zmeny a životné prostredie. A zdá sa, že je to veľmi zlá správa pre všetkých milovníkov mäsa.
Podľa správy NRCD tieto potraviny vedú k uvoľňovaniu enormného množstva oxidu uhličitého na každý ich kilogram, ktorý konzumujeme. Štúdia sa zamerala na 197 potravín a ich kumulatívne znečisťovanie klímy od roku 2005-2015.
Toto je zoznam rizikových potravín:
- Hovädzie mäso
- Jahňacie mäso
- Maslo
- Kôrovce
- Syr
- Špargľa
- Bravčové mäso
- Teľacie mäso
- Kuracie mäso
- Morčacie mäso
Chov kráv v rámci mäsového a mliečneho priemyslu má na svedomí 65% emisií skleníkových plynov zo sektoru živočíšnej výroby. To znamená, že na 1 kilo hovädzieho je v prepočte 10 kíl rastlinných potravín, ktorými sa kravy kŕmia. Kravy v procese trávenia vytvoria metán, čo je skleníkový plyn 20-krát škodlivejší ako oxid uhličitý. Okrem tohto dôvodu je problémom aj hnoj, ktorý uvoľňuje oxid dusný a ten má 298-krát ničivejšie pôsobenie ako oxid uhličitý. Redukovanie konzumácie tohto druhu mäsa by mohlo významne znížiť produkciu škodlivých emisií. A to rovnako platí aj o ostatných potravinách na zozname.
Pre tieto dôvody aj PETA zastáva názor, že žiaden skutočný ochranca prírody nemôže jesť mäso.
Ak sa čudujete, prečo špargľa, tak v tomto prípade sa jedná o problém transportu a využitia dopravy pri preprave tejto potraviny. Toto je zoznam 10-tich potravín, ktorých konzumácia vedie k zvýšenej tvorbe sklenníkových plynov.
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%
Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne
Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.
Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor
Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.
Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť
Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy
Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.