• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
17°Bratislava

8 miest s bezplatným WiFi pripojením

  • 19:47 08.08.2017
  • Svet
8 miest s bezplatným WiFi pripojením

Ak rýchlo potrebujete uverejniť status na Facebooku alebo kontaktovať známeho na sociálnej sieti, netrápte sa. Na týchto 8 miestach to môžete urobiť zadarmo.

Počiatky WiFi pripojenia siahajú do roku 1985, v ktorom americká Federálna komunikačná komisia (Federal Communications Commission, FCC) komunikačným službám sprístupnila niekoľko pásiem bezdrôtového spektra.

Prvé zariadenia kompatibilné s novou technológiou sa začali vyrábať až v roku 1999. Napriek takmer 20-ročnej existencii nemal vynález vlastné meno, a tak sa zvolala porada, na ktorej odborníci ako víťazný variant zvolili práve „WiFi“.

S nárastom popularity WiFi začala rásť aj miera používania internetu na celom svete. Kam zájsť na internet, aby sme nemuseli platiť za mobilné dáta? Niektoré miesta vás možno prekvapia.

1 Parky

Kanada ako prvá prišla s nápadom zaviesť do národných parkov internetové pripojenie. Nič jej k tomu nemohlo poslúžiť lepšie ako WiFi. Dnes už väčšina menších parkov v Spojených štátoch a Európe disponuje voľným pripojením.

2 Pobaltie

Napriek tomu, že pobaltské štáty dlho patrili pod Sovietsky zväz, dnes sa radia k tým technicky vyspelejším. V Litve napríklad nájdete najrýchlejšie WiFi pripojenie na svete. V Lotyšsku, kde by sa každý piaty Lotyš dobrovoľne vzdal alkoholu pre voľné pripojenie, ste mohli už v roku 2013 nájsť viac ako 2000 hotspotov s pripojením zadarmo. V Estónsku zas prekročili technologickú hranicu a k pripojeniu sa dostanete v celej krajine. Dostupné pripojenie sa tu považuje za ľudské právo.

3 Autobusy

Faktu, že v autobusoch sa možno pripojiť na WiFi, sa potešia najmä cestovatelia. WiFi v autobusoch je samozrejmosťou už pomerne dávno, a aj viacerí slovenskí prepravcovia ponúkajú zákazníkom možnosť sa pripojiť. Prvé autobusy s online pripojením sme u nás mohli pozorovať už v roku 2013.

4 Vlaky

WiFi vo vlakoch je samozrejmosťou dokonca aj u nás. WiFi pripojenie môžeme nájsť vo vlakových súpravách prakticky po celej Európe a Severnej Amerike, no Google ho chce zaviesť napríklad aj do Indie.

5 Ponorky

Pozemské pripojenie nikoho neprekvapuje, no čo tak pripojiť sa pod vodou? Žiadny problém! Spoločnosť Subnero sa zaoberá tým, aby vyvinula úspešné pripojenie aj pod hladinou mora. Takéto spojenie má pomôcť predovšetkým armáde, no pokiaľ patríte medzi vášnivých potápačov, možno mu tiež prídete na chuť.

6 Moderné autá

V tomto prípade by sme mohli polemizovať nad tým, či je pripojenie WiFi v ultra moderných a drahých autách zadarmo, no pokiaľ by ste si kúpili najnovší Koenigsegg Regera za 2,3 milióna dolárov, určite by ste mohli selfie z neho zdieľať aj z predného sedadla a zadarmo.

7 Fuji

Vrcholce Fuji patria k nezameniteľným symbolom Japonska. WiFi na kopci nemá len kreatívny význam, no takisto pomáha návštevníkom kontrolovať počasie a informovať o sebe blízkych počas výstupu. Ak by ste sa rozhodli využiť internetové pripojenie na takmer 4000-metrovom vrchu, urobte to medzi 1. júlom a začiatkom septembra – inak by vás naň nemuseli pustiť.

8 ISS

NASA inštalovala WiFi na Medzinárodnú vesmírnu stanicu v roku 2010 s tým, že ju nazvala „prielomom v bezdrôtovom pripojení“. Kanadský astronaut Chris Hadfield sa na sociálnych sieťach vďaka tejto vymoženosti a nahrávaniu videí z vesmíru stal veľmi populárnym.

Good morning, Earth! The mighty Irrawaddy River, flowing creatively into the Andaman Sea. http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/07/Irrawaddy_Delta_Myanmar

Posted by Col. Chris Hadfield on 30. júl 2017
Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com, economist.com, FB, Wikipedia, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

DNES - 5:01Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

VČERA - 12:46Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

20:55 12.05.2024Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

20:08 12.05.2024Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.