• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Toto je 10 najväčších chýb, ktoré robíme pri výbere letnej obuvi

  • 20:22 24.07.2017
  • Bratislava
Toto je 10 najväčších chýb, ktoré robíme pri výbere letnej obuvi

Prezradíme vám, ako by ste si mali vyberať topánky na leto.

V letnom období nás zvyknú v obchodoch lákať farebné topánky či sandále, ktoré síce vyzerajú krásne, no málokedy pri ich výbere zvažujeme aj zdravie, pohodlie a hygienu chodidiel. Toto sú najväčšie chyby, aké zvykneme robiť pri výbere letnej obuvi.

1. Topánka je príliš úzka

Úzke topánky nielenže vytvárajú nepekný dojem chodidiel, ale tiež môžu prispieť k deformácii kĺbov a vzniku otlakov. Úzke topánky často spôsobujú zarastanie nechtov, ako aj podráždenie kože, čo vedie k tvorbe pľuzgierov.

2. Topánka nesedí v oblasti priehlavku

Topánka vám nesedí, keď krivka chodidla a krivka podošvy nie sú zhodné. Výsledkom je, že vaša noha nestojí na celkovom povrchu topánky, ale iba na dvoch miestach: vpredu a na päte. Nosenie takýchto topánok spôsobuje problémy s krvným obehom a vedie k tvorbe otlakov, nadmerného potenia a bolesti nôh.

3. Podrážka je dlhšia ako noha

Nadmerne dlhé podrážky sú spoločným znakom žabiek a sandálov s pásikom medzi prstami. Pri takýchto topánkach je vzdialenosť medzi špičkami prstov a prednou hranou podrážky príliš dlhá. Bežná vzdialenosť by nemala byť väčšia ako 1 cm. Predstavuje tak voľnú plochu nohy vo vnútri topánky. Aj je podrážka príliš veľká, chôdza sa stáva nepríjemnou a nebezpečnou - môže spôsobiť choroby tkaniva a kĺbov. Navyše, riskujete najmä pri vychádzaní po schodoch.

4. Podrážka je príliš krátka

Pri sandáloch s príliš krátkou podrážkou, musíte neustále podopierať topánky svojimi prstami. To znamená, že svaly sú po celý čas napäté, pričom zaťaženie nohy je nerovnomerne rozložené. Takisto riskujete poškodenie päty a vznik ďalších poranení.

5. Topánky sú príliš voľné

Keď sú vaše topánky príliš voľné, jediné, čo zabraňuje pádu, sú vaše prsty. V dôsledku toho sa svaly na nohách prepracujú, čo môže viesť k nevzhľadnej chôdzi. Navyše, nosenie takejto obuvi môže viesť k deformáciám prstov a kĺbov, výskytu otlakov a bolestí kolien a chrbta.

6. Topánky sú príliš veľké

Keď nosíte obuv, ktorá je príliš veľká, vždy, keď zdvihnete nohu, napínajte svaly, aby ste zabránili pádu topánky. To môže ľahko spôsobiť, že narazíte a stratíte rovnováhu. Príliš veľké topánky sú rovnako škodlivé ako tie, ktoré sú príliš tesné.

7. Topánky vyrobené z umelých materiálov

V lete sa odporúča nosiť topánky z prírodných materiálov, ako je koža a textil. Nosenie falošných kožených topánok za teplého počasia môže byť pre vaše zdravie nebezpečné, pretože pri vysokých teplotách rôzne chemické zložky reagujú s pokožkou. Okrem toho takéto topánky majú zlé vetranie nôh, čo môže viesť k hubovým infekciám, odieraniu a pľuzgierom.

8. Nosenie lakovanej kože

Počas najhorúcejších dní roka je lepšie nenosiť každý deň topánky z lakovanej kože. Takéto topánky nemajú dobré vetranie a absorpciu vlhkosti. Navyše, tieto topánky sú náchylné na mechanické poškodenie a iné zmeny vplyvom teplôt. Majú tendenciu praskať pri teplote pod -10 °C alebo nad 25 °C.

9. Nosenie uzavretých topánok naboso

Nosenie uzavretých topánok naboso vedie k zvýšenému poteniu a hrubnutiu kože na pätách. Odporúča sa nosiť takéto topánky s ponožkami. Ak je počasie príliš teplé pre bežné ponožky, použite čo najmenšie ponožky, takzvané ťapky.

10. Nosenie topánok s plochou podrážkou

Nosenie plochých topánok viac ako 1-2 hodiny denne môže poškodiť vaše zdravie. Takáto obuv nedokáže dobre zmierniť náraz päty na zem, čo znamená, že vaša kostra dostane pri každom kroku mikrotraumu. Ďalšou nevýhodou je, že vaše nohy zostávajú v stave neustáleho napätia, čo zvyšuje riziko vyvrtnutia a iných zranení. Vaša telesná hmotnosť nie je rovnomerne rozložená pozdĺž chodidla. Tieto škodlivé účinky môžete výrazne znížiť pomocou ortopedických vložiek, ale vašou najlepšou voľbou pre každodenné nosenie by mali byť topánky, ktoré držia svoj tvar a majú podpätok o veľkosti 2 až 4 cm.

Zdroj: Info.sk, TM, huffingtonpost.com, medpagetoday.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.